Att den svenska borgerligheten egentligen är röd är en vanlig åsikt hos utlänningar med koll på vårt land. De nya moderaterna har övergett ännu mer av det konservativa tankegodset och i går kom fler tecken på att regeringen inte är stockkonservativ. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) sjösätter en utredning med något så ovanligt som fokus på män.
Det kan låta som ett typiskt vänsterinitiativ då det röda lägret en gång i tiden startade kampen för rättvisa mellan könen. Men regeringens mansperspektiv tar jämställdheten ett steg längre.
Det är modernt och välkommet. Ansatsen tydliggör att jämställdhet inte handlar om att kvinnor ska slå tillbaka efter tusentals år av orättvisor. Feminismen är kanske än mer missförstådd, den olyckliga titeln signalerar att det handlar om matriarkatets maktövertagande. I teorin bygger både jämställdhet och feminism på att män och kvinnor ska ha samma möjligheter och skyldigheter i sina liv och i samhället.
Missuppfattningarna får många att avfärda jämställdhetsarbetet som trams. Ingen kedjar kvinnorna vid spisen, är kontentan av de mest trångsynta analyserna. Argumenten för att män tjänar på jämställdhet biter inte.
Förhoppningsvis kan den nya utredningen öppna ögonen för dem som förnekar ojämställdheten. Killar får sämre betyg än tjejer, män har större psykiska problem och män begår flest självmord. De normativa effekterna av ojämställdheten är att män fortfarande diskvalificeras från vissa beteenden och känsloyttringar. Kvinnor däremot applåderas i många sociala läger när de bryter könsnormerna.
Jämställdhet har länge varit de rödas trumfkort mot högern. Nu föregriper regeringen de vänsterröster som pratar om könskamp utan att människor orkar lyssna. Nyamko Sabunis mål att män ska ha samma möjligheter som kvinnor är lika fräscht som taktiskt smart.