Regeringen satsar på kvinnliga företagare

Regeringens satsning på kvinnligt företagande gör att Nora resurscenter, som verkar för kvinnliga företagare i Nyköping och Oxelösund, vädrar morgonluft.

Övrigt2006-12-06 23:28
Sverige ligger dåligt till inom EU när det gäller andelen kvinnliga företagare. Därför ska fler kvinnor stöttas att driva eget företag.
Näringsminister Maud Olofsson samlade på tisdagen företagare, forskare och myndighetsrepresentanter för att påbörja ett program.
Det här var startskottet, nu ska ett handlingsprogram tas fram. 100 miljoner kronor är avsatta för det här nästa år, men satsningen kommer pågå under hela mandatperioden, säger Håkan Lind, presschef på Näringsdepartementet.
Exakt vad pengarna ska användas till är således inte klart. Men Håkan Lind tror att det kommer handla om rådgivning, och satsning på kvinnliga resurscentra. Kanske också någon form av kvinnolån till nya företagare.

Att pengar öronmärks för stöd till kvinnligt företagande välkomnas av Nora resurscentrum, som verkar för att stötta och ge råd till kvinnor som vill driva eget i Nyköping och Oxelösund. Noras pengar kommer från Nutek, och finansieringen bestäms för ett år i taget. Därför finns alltid en oro för vad som händer framöver.
Åh, vad skönt, då kanske vi kan få stabilitet i vår organisation. Vi skulle behöva ha en fast kärna av anställda som kan stå för kontinuitet i rådgivningen, säger Åsa Rosendahl Söder, ordförande i Nora resurscentrum.
Nora resurscentrum ger affärsrådgivning på ideell bas och i och med det finns en gräns för hur mycket stöd som kan ges, berättar hon.

När det gäller kvinnolånen ser Åsa Rosendahl Söder att det
i första hand behövs bättre finansieringsmöjligheter till småföretagare generellt.
Ett småföretagarlån, som kan tas av både kvinnor och män skulle vara bra. I verkligheten skulle kanske flest kvinnor få del av det, för män har större möjligheter på andra sätt, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om