– Arbetsmiljöfrågorna är det allra viktigaste just nu. Den som mår bra och känner sig delaktig på jobbet gör också ett bra arbete.
Tidningen har i flera artiklar belyst hur polisens besvärliga operativa läge och vikande utredningsresultat skapar en ansträngd arbetsmiljö för många poliser. Polisregion Öst rivstartar 2017 med en satsning på att få sina 2 314 anställda att må bättre på jobbet.
Vilka arbetsmiljöförbättringar som är mest angelägna är upp till lokalpolisområdena att identifiera, säger Herbst.
– Vi ska jobba mer med förändring, delaktighet, åtgärder för att stärka cheferna och få tillbaka lusten i verksamheten. Bara fantasin sätter gränser.
Ulrika Herbst utsågs till regionchef i samband med att polisen gick in i den nya organisationen 2015. När tidningen intervjuade henne för ett år sedan var hon bekymrad över hur organisationen skavde och skapade missnöje i den dagliga verksamheten.
Sedan dess har den nationella poliskrisen dragits ännu mer till sin spets. Men i region Öst har mycket satt sig.
– Då var vi mitt uppe i genomförandet. Inte många chefer var på plats, inte heller stora delar av verksamheten. I dag skulle jag säga att vi i allt väsentligt är klara med det och kan fylla organisationen med verksamhet som uppfyller reformens syften: att bli effektivare, få bättre utredningsresultat, ha ett mer brottsförebyggande fokus och komma närmare medborgarna.
– Men det är viktigt att komma ihåg att vårt mål innehåller en ganska stor ambitionshöjning mot tidigare. Kostymen har blivit betydligt större. Därför behöver vi både på kort och lång sikt bli fler anställda, både poliser och civila.
Ulrika Herbst är försiktig i bedömningen av hur stort regionens behov av poliser är.
– Vår storlek är en tiondel av Polissveriges. Därmed räknar jag med en tiondel av de 1 500 poliser som det nu satsas på att utbilda. Tittar vi på regionens befolkningsunderlag, kriminalitetens utveckling och antalet utsatta områden kan vi bli väldigt många fler och ändå med lätthet fylla dagarna med arbetsuppgifter.
Nyanställningar, ökade utbildningsresurser, teknikutveckling och avlastning av arbetsuppgifter är bara några åtgärder som är på gång för att lösa poliskrisen. I höstas räknade regeringen upp polisens anslag med en miljard kronor till 2020, men nu flaggas för att det inte är nog.
– Vi saknar inte utmaningar.