Barn- och utbildningsnämndens ordförande Annika Eriksson (S) kunde nöjt redovisa preliminär betygsstatistik för årets nior på nämndens sammanträde på tisdagen, bara några timmar efter skolavslutningarna.
Meritvärdet, alltså elevernas genomsnittliga betyg omräknat till siffror, blev i år 215, jämfört med 182,1 förra året. Både nämnd och förvaltning påpekade att siffrorna är preliminära fram till dess att Skolverket redovisar nationell statistik i september, men förändringar brukar vara marginella.
‒Det är jätteroligt och det känns bra för alla inblandade. Många har slitit hårt med sina betyg, säger Reino Dahl, rektor på Frejaskolan 7-9.
Kommer det här hålla i sig, eller handlar det om en gyllene årskull?
‒Det är svårt att veta, men vi satsar förstås igen nästa läsår.
Andelen elever som är behöriga till gymnasiet steg från 69 procent till 88 procent jämfört med förra året, och andelen elever som fick godkänt i alla ämnen steg från 57 procent till 77 procent.
‒Från skolans sida har vi haft mycket fokus på resultat under det här läsåret. Vi har både diskuterat internt och förmedlat till eleverna nödvändigheten av bra resultat för deras framtids skull. Betygen är avgörande för de som går upp på gymnasiet, det är en av vattendelarna i livet, säger Reino Dahl.
Han berättar också att man på Frejaskolan har jobbat särskilt hårt på att ge elever som behöver hjälp rätt stöd.
‒Vi har försökt optimera stödinsatser så att de hela tiden kommer på rätt ställe.
Något riksgenomsnitt finns ännu inte att jämföra med, men förra året var det genomsnittliga meritvärdet för Sveriges samtliga niondeklassare i kommunala skolor 218,8.
Gnesta Waldorfskola, som också har årskurs 9, ingår inte i den preliminära statistiken.
I år var det 95 elever som gick ut årskurs 9 på Frejaskolan.