Rekordår för bär och svamp

Det ser ut att bli det bästa bäråret på tio år, rapporterar Skogsbärbranschens Intresseförening. Över hela landet lyser det av gult, blått och rött bland tuvorna. I skogen kring Ludgo hittar Kerstin Järvinen från Nyköping mängder med blåbär.

Övrigt2005-08-04 07:46
De gyllene hjortronen hör landets norra delar till, även om hjortron kan förekomma på myrmarker i Sörmland. Blåbär, lingon och hjortron är de tre stora bärsorterna inom svensk livsmedelsindustri.
Många andra bär, till exempel tranbär, är både goda och nyttiga och kan förekomma på butikshyllorna som saft, juice eller sylt.

Men nutidssvenskens kunskap om bär stannar oftast vid de tre stora, precis som kunskapen om svamp för många begränsar sig till kantareller.
Kerstin Järvinen kommer dock från Finland, där svamp intar en större roll i kosthållet än i det nutida Sverige.
Mamma lade alltid in svamp i ättikslag och med lagerbär. Svamppickles skulle finnas på matbordet.

Denna sommars värme och påföljande regn bäddar för ett mycket rikt svampår. Först ut bland de goda matsvamparna är gul kantarell.
Enligt en av Ludgos sockeninvånare kryllar det av kantareller i skogen bortom Ludgo kyrka. Svampkunniga Kerstin väljer ett område med många tallar och lite lövskog, men framför allt med mycket gräs och mossa.
Perfekt för kantareller!
Kerstin visar sig ha helt rätt. Men lika säkra på sin sak har vildsvinen tyvärr varit. Likt grävmaskiner har de röjt runt i området och lämnat stora hål efter sig.
I botten av hålen lyser de sista resterna av kantareller som vildsvinsgourmeterna njutit av.
Människans belöning i Ludgoskogen blir i stället blåbären. De finns precis överallt.

De mognaste bären är söta och mycket goda. Kerstin plockar vant med händerna och får på en liten stund ihop till en dessert för två.
I kväll ska jag bjuda min dotter på blåbär med socker och mjölk. Blåbär sänker
kolesterolet och är bra för ögonen.

Bilen rullar vidare mot Öster Malma. I ekbackarna vid sjön Likstammen bör det finnas svamp, säger Kerstin.
Så är fallet. I den naturskyddade skogen med död ved och hasselsnår dyker den ena ståtliga Karl Johan-svampen efter den andra upp. Inga kantareller inom synhåll, men svampplockerskan är ändå glad.
Hon uppskattar verkligen Karl Johan, med alternativnamnet stensopp och allmänt känd som svamparnas konung.

I svampkorgen stoppar hon även ner en sopp som hon vill titta närmare på och jämföra med uppgifterna i svampboken.
Rensar gör jag här i skogen. Nu kan jag även bjuda min dotter på omelett med smörfräst Karl Johan stuvad i lite grädde, säger Kerstin Järvinen belåtet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om