Enligt färska siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) har antalet anmälda narkotikabrott ökat mycket kraftigt i Trosa kommun på senare år. 2013 anmäldes 25 fall. 2016 handlade det om 112 anmälda narkotikabrott. Och enligt preliminära siffror landar antalet för 2017 på hela 190 ärenden – det högsta antalet någonsin.
Lars Hammarsjö är lokalpolisområdeschef i region Öst.
– Lokalpolisområdet vet att narkotikaanvändningen i Trosa kommun, liksom andra kommuner, är ett större problem än vad vi inom Polismyndigheten hinner uppdaga. Vi försöker arbeta aktivt för att finna personer tidigt i deras missbruk, särskilt ungdomar.
Enligt polisen påträffar man missbrukare i alla sociala klasser och vid alla möjliga tillfällen. En delförklaring till den kraftiga uppgången I Trosa går att härleda till den uppmärksammade kokainhärva som nystats upp i Trosa, som lett till en rad åtal och fällande domar i Nyköpings tingsrätt.
– 2017 uppdagades ett narkotikabrott där en narkotikaförsäljare blev gripen. Denna utredning ledde till ett stort antal misstänkta för narkotikabrott, eget bruk. Detta kan vara en del i den uppgång Brå ser statistiskt.
I vilka åldrar sker uppgången?
– Det var främst vuxna brukare som uppmärksammades i denna utredning (Trosa). För närvarande är män överrepresenterade, vilket inte stämmer överens med andra genomförda undersökningar, säger Lars Hammarsjö och tillägger:
– Vi har även målet att utveckla våra metoder för att finna fler kvinnor tidigt i deras missbruk.
Lars Hammarsjö menar att lokalpolisen försöker genomföra myndighetens mål, att komma närmare medborgarna.
– Vi satsar arbetstid och kraft på att ha områdespoliser i området vilka genom närvaro lär känna kommunen och dess invånare. Genom de kontakterna och de uppgifter de finner bygger vi upp ett långsiktigt brottsförebyggande arbete, där bland annat narkotika ingår.
I arbetet mot narkotika samverkar områdespolisen med övriga enheter inom lokalpolisområdet, exempelvis ingripandeverksamheten, trafiken, utredning och lagföring, där även spaning ingår.
– Med Trosa kommun har vi ett samverkansavtal samt en handlingsplan. Vi har även ett medborgarlöfte. Där har Trosas invånare uttalat sig om de upplevda problemområden de har. Men allra störst problem upplever invånarna att trafiksituationen är, säger Lars Hammarsjö.