Högsommarvärmen under maj månad har gjort att algerna visar sig tidigare än vanligt.
– Naturligtvis har värmen påverkat. Redan i slutet av maj syntes det tydliga ytansamlingar av alger längs polska och tyska kusten, säger Jörgen Öberg som är oceanograf på SMHI.
På SMHI:s sajt finns en karta över algutbredningen i Östersjön. På söndagens kartbild indikeras att det finns risk för ytansamling av alger en bit utanför södra Sörmlandskusten och ner mot vattnet utanför Söderköping. Men i måndags, efter att det blåst en del, syns de inte längre på kartan.
Öberg påpekar att algblomningen kan vara väldigt lokal. Ibland kan det se helt olika ut på olika sidor av samma vik, bland annat beroende på hur vindarna blåser.
– Jag råkar vara ute vid Arkö just nu (cirka 2,5 mil söder om Oxelösund) och där har jag inte sett någon algblomning, men det kan säkert finnas längre ut till havs.
Vid Askölaboratoriet utanför Trosa såg marinbiologen Lena Kautsky årets första algblomning i måndags.
– Det har helt klart kommit ett antal veckor tidigare än vanligt och det är orsakat av den extremt varma period som vi haft, säger hon.
Den dominerande algen som hon såg var knippvattenblom som har små barrliknande mörkgröna trådar. Men redan under tisdagen var det klart i vattnet på samma ställe.
– Nu ser man botten igen. Det är inte alls lika grumligt, men det blåste ganska mycket under natten till tisdagen, säger Kautsky.
Även i Oxelösund intygar en privatperson att algerna börjat växa.
– På min morgonpromenad kunde jag tyvärr notera tydlig algblomning på flera ställen längs stranden i stråket från Djursgraven till udden vid Näsuddsvägens slut. På sistnämnda plats var det som värst, säger oxelösundaren Gunnar Söderberg.
Maya Miltell är handläggare på Informationscentralen för egentliga Östersjön. Hon bekräftar att algblomningen börjat ovanligt tidigt. Som mest brukar det vanligtvis vara under vecka 29, 30 och 31.
– Än så länge ser vi bara att det börjat, men vi har fått flera rapporter från Sörmlandskusten, säger hon.
Vad ska de som vill bada i Östersjön tänka på?
– Vi brukar säga att man ska vara försiktig. Alla alger är inte giftiga, men det är svårt för en som är ovan att skilja dem åt. Är det jättegrumligt så att man exempelvis inte ser fötterna om man står i vatten till knäna, skulle jag tänka efter innan jag doppade huvudet, säger hon.
– Man bör vara extra försiktig med barn och hundar och duscha av dem om de har varit i vattnet. Hundar kan exempelvis slicka i sig vatten från pälsen.