Rekordtidig jordgubbspremiär

Den tidigare sommaren har gjort att jordgubbarna mognar tidigare än någonsin. På Mariebergs självplock i Björkvik öppnades jordgubbslanden för flitiga plockare redan i söndags.

Övrigt2018-06-13 16:00

Lars Hermelin är senior advisor på Björkviks bär vid Mariebergs säteri och han bekräftar att premiären är rekordtidig i år.

– Ja, det är det tveklöst. Vi har aldrig tidigare upplevt en så tidig mognad och vi har odlat jordgubbar i strax över 30 år. Vi har planterat 30 500 jordgubbsplantor i år och de har inte varit i backen mer är 14 dagar.

När brukar ni normalt sett öppna?

– Det brukar inte bli förrän precis efter midsommar. Vi hade premiär i söndags och för att vara öppningsdag var det rekord.

Hur lång säsong räknar ni med i år?

– Jag är övertygad om att det blir en kortare säsong i år. Den blir intensiv och kort. Mognaden går otroligt snabbt och på väderstatistiken ser det ut som vi får normaltemperaturer.

Vad behöver jordgubbsplantor för att trivas?

– Gubbarna vill ha mellan 19 och 21 grader, om det blir för varmt blir de stressade. Tyvärr trivs insekter otroligt bra om det blir väldigt varmt. I och med att det har varit torrt trivs de ännu bättre. De insekter som är främst på tapeten heter kvalster och trips.

När är jordgubbarna som godast?

– När de är mogna förstås. Det är individuellt för varje jordgubbe och sort. Vi har två sorter nu: Honeoye, och den ska vara helröd och den andra sorten heter Flaire och kommer en vecka tidigare.

Vilken är din favoritsort?

– Jag har två, det är Malvina som är suverän i smaken och Pandora som är lika god.

Hur avnjuter du själv jordgubbar på bästa sätt?

– Med grädde eller glass, det tycker jag passar väldigt bra. Men jordgubbarna ska inte vara kylskåpskalla utan hunnit värmas upp litegrann.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om