September 2014. I Oxelösund gör Sverigedemokraterna ett bättre val än de vågat hoppas på. Deras enda mandat i kommunfullmäktige växer till tre som går till Anna Sarnes Magnuson, Mikael Miulus och Stefan Bergman.
December 2017. När kommunfullmäktiges ordförande Mayvor Lundberg (S) öppnar årets sista sammanträde, med ett år kvar av mandatperioden, är det tomt på de tre stolarna. Tre röda ringar i rad syns bland alla gröna när ledamöterna loggar in sin närvaro via sina läsplattor.
Under en av punkterna på listan tas det upp att Mikael Miulus (SD) begärt att bli entledigad från sitt uppdrag och det beviljas.
– Det är ju synd att de inte deltar, när de ändå fått väljarnas förtroende, säger kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) efter fullmäktigesammanträdet.
Skönt att se att han gjort rätt för sig och lämnat, han har inte varit närvarande på bra länge
Thom Zetterström är ordförande för Sverigedemokraterna i Nyköping och arbetar samtidigt för partiets Sörmlandsdistrikt. När han hör om att Miulus avsagt sig sitt uppdrag låter det snarast som en lättnad.
– Honom har jag försökt få kontakt med länge. Skönt att se att han gjort rätt för sig och lämnat, han har inte varit närvarande på bra länge, säger han.
Zetterström berättar att partiet fått in nya, intresserade personer på de fyra olika nämndposter man har i Oxelösund. Det är möjligt i det svenska valsystemet då de inte behöver ha stått på listan till kommunalvalet. Men till kommunfullmäktige är valsedeln helig. Där går det inte att ta in folk i efterhand. Något som blivit förödande då partiet i princip saknat ersättare i Oxelösund.
Det har varit många ursäkter och lite verkstad
– De som sitter den här perioden ut har helt tappat intresset. Det har varit många ursäkter och lite verkstad. Sedan gruppledaren i Oxelösund, Anna Sarnes Magnusson (SD) slutade, tappades styrfarten. De andra hade mest hängt på henne och var inte självgående, säger Zetterström.
SN har tidigare skrivit om Sarnes Magnussons beslut att kliva av. Hon var bland annat missnöjd med hur partiet sköttes på distriktsnivå i Sörmland.
– När det gäller svågerpolitik och räkmackor blir jag fullkomligt galen. Det har varit en jobbig tid, men nu kan jag återigen andas. Det är först nu jag har fått syre i mig, sa hon i en intervju hösten 2016 efter att hon avgått.
En kritik som senare avvisades av partidistriktet.
Zetterström berättar att han uppmanat de som varit kvar som ledamöter till mer engagemang.
– Jag har försökt att trycka på, men samtidigt finns det inga påtryckningsmedel. Det här är ett frivilligt engagemang och det är i första hand ens väljare som man sviker. Samtidigt är det trist. Man skriver ändå på för fyra år, men det kan hända mycket under den tiden, säger han.
Har den här mandatperioden varit helt förlorad i Oxelösunds fullmäktige för Sverigedemokraterna?
– Med facit i hand – ja. Det finns ingen kvar som kan lämna över till de nya. De får i stället följa arbetet utifrån, säger Zetterström.
Är det här en ovanlig situation eller har det hänt i fler kommuner i Sverige?
– Oxelösund sticker ut bland Sörmlands nio kommuner. Så här är det inte någon annanstans i länet. Vi hade ett mandat i Oxelösund 2010–2014 och det växte till tre 2014–2018. En tredubbling som ingen vågat hoppas på.
Den sista ledamoten Stefan Bergman är fortfarande kvar på papperet, men SD:s ordförande i Oxelösund, Jan-Eric Eriksson, har uppmanat honom att sluta.
– Kommer man inte till skott är det bättre att stanna hemma. Vi ska inte ta skattebetalarnas pengar till partistöd om de som sitter på mandaten ändå inte gör något. Det är bara att beklaga att det blivit såhär, lite pinsamt är det, säger Eriksson som sitter som ledamot i vård- och omsorgsnämnden.
– Jag tycker att det är tragiskt att folk inte lever upp till sitt personliga ansvar. Samtidigt förstår jag att saker kan hända under en mandatperiod som gör att man inte kan slutföra sitt uppdrag. Det är politiker som hoppar av från alla partier, men då har de andra som kan ersätta dem. Det har inte vi haft, fortsätter han.
Stefan Bergman berättar att det är en helt förändrad livssituation de senaste åren som gjort att han knappt varit på plats under fullmäktigesammanträdena alls det senaste året.
– Jag hade jättegärna varit kvar, men jag har inte tid. Det har varit mycket förändringar i mitt liv sedan valet och jag hinner tyvärr inte med politiken nu. Det är svårt att stå där och debattera med folk som jobbar med det här dagligen, medan jag går dit en gång i månaden. Skulle jag försöka komma ikapp skulle jag behöva försumma min familj, säger han.
Han berättar att han skrivit ut den blankett där en ledamot kan ansöka om entledigande.
– Jag har fyllt i den, men tappat bort den. Jag ska nog leta upp den och lämna in den, säger Bergman.
I och med att Sverigedemokraterna körde med öppna listor till kommunalvalet i Oxelösund kunde vem som helst skrivas in. Så blev det och i dag sitter det en sådan på en av de tre stolarna, men Jan-Eric Eriksson vet inte vem det är.
– Jag kommer inte ihåg namnet på rak arm och det är en politisk vilde, ingen av våra. Han är inte medlem i partiet och är stoppad från att bli det. Med öppna listor kunde vem som helst skriva dit vem som helst, det kommer vi inte att köra med igen, säger han.