Reningsverket har blivit toppmodernt: "Behövdes verkligen ett lyft"

Björnlunda reningsverk har rustats upp rejält. Förutom att utsläppsvattnet nu klarar alla krav sparar kommunen både energi och mantimmar efter renoveringen.– Det behövdes verkligen ett lyft, konstaterar VA-chefen.

Elförbrukningen på Björnlunda reningsverk väntas sjunka med mellan 25 och 50 procent efter renoveringen, berättar kommunens VA-chef Björn Gudmundsson.

Elförbrukningen på Björnlunda reningsverk väntas sjunka med mellan 25 och 50 procent efter renoveringen, berättar kommunens VA-chef Björn Gudmundsson.

Foto:

Övrigt2018-11-02 08:00

Tidigare har en person jobbat heltid på reningsverket i Björnlunda, men sedan anläggningen renoverades krävs det bara några timmars tillsyn på plats per vecka. I stället styrs alla system digitalt.

– Jag kan till exempel starta om en pump från kontoret i Gnesta, säger VA-chefen Björn Gudmundsson medan han visar tryckskärmen på det nya datorskåpet.

Efter en längre tids problem med för höga gränsvärden i vattnet från reningsverket, som även resulterade i ett föreläggande, konstaterade VA-enheten att anläggningen behövde rustas upp. Tidigare i år blev renoveringen som kostade drygt 7 miljoner kronor klar och Björnlunda reningsverk är nu åter i drift.

Det luktar fortfarande inte hallon i lokalerna, men den blanka ytan på maskinerna vittnar om en modernare anläggning.

En av de första stationerna som avloppsvattnet passerar är bortsortering av större skräp. Här fastnar ofta saker som kondomer och bindor, men då och då hittar personalen även lakan, tröjor och underkläder.

– Man förvånas ibland över hur folk kan få ner alla saker i avloppet, konstaterar Björn Gudmundsson.

Avloppsvattnet flödar sedan vidare till en bassäng där slammet sjunker till botten. Det färdiga slammet ligger på en platta utanför dörren. Förr kom bönder från trakten och hämtade sitt gödsel här, men tiderna förändras. Nu betalar kommunen för att ett företag ska ta hand om slammet, som sedan säljer det vidare.

Drömmen skulle vara att pressa ihop det till pellets, som skulle kunna användas till uppvärmning av anläggningen i sann kretsloppsanda, berättar Björn Gudmundsson.

– Men tekniken är fortfarande alldeles för dyr.

Tre av kommunens fyra reningsverk håller nu modern standard och det fjärde ska rivas när Laxnelänken tas i drift i december. När det gäller vattenförsörjningen finns det dock investeringar kvar att göra.

En renovering av vattenverket i Stjärnhov står för dörren och arbetet med att hitta en ny vattentäkt i Gnesta fortsätter.

– Egentligen är det sagt att alla kommuner ska ha en reservvattentäkt för att bli mindre sårbara, men få har det. Vi mäter grundvattennivåerna varje vecka, och det är lägre nu än när det var som lägst förra året, säger Björn Gudmundsson.

Det får du spola ner

Det enda som får spolas ner i avloppet är toapapper samt kiss, bajs och andra kroppsvätskor. Skräp som snus, öronpetare och bindor hör hemma i papperskorgen.

Reningsverken kan inte separera flytande avfall som till exempel avfettningsmedel, vilket innebär att det rinner rakt igenom systemet och ut i naturen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!