Suzanne Wohlin har varit i 30 år på Restaurang Fina Fisken i Trosa hamn och har stor erfarenhet av restaurangbranschen. Det nyinstiftade stipendiet är hennes sätt att uppmärksamma kvinnor som i hög grad bidrar till att utveckla restaurangyrket. Målet är att ge en engagerad och yrkesskicklig kvinna möjlighet att utvecklas.
I helgen var det premiärutdelning, under Årets kock-tävlingarna i Malmö.
Vinnare blev Emilie Lindgren, som är restaurangchef på Sunlight Hotel sedan hösten 2015.
Hur var själva ceremonin?
- Allt nere på Årets kock var väldigt roligt, en riktig upplevelse. Prisutdelningen hölls i lokalen där kockarna lagade mat, när de hade tävlat klart fick jag mitt stipendium. Suzanne stod och pratade en stund, sedan fick jag stipendiet av gymnasie- och kunskapslyftsministern Anna Ekström. Det var fortfarande några hundra personer kvar och tittade då.
Vad betyder det för dig att få det här priset?
- 40 000 kronor som jag får använda till att utveckla mig själv. Jag älskar att jobba inom restaurang och service och vill bli ännu bättre på det jag gör. Jag hoppas även att min tilldelning av det här stipendiet ska få fler kvinnor att se att de kan göra karriär inom restaurangbranschen.
Har du redan nu bestämt dig för exakt vad du ska använda pengarna till?
- Inte exakt, men jag vill gå någon slags chefs- eller ledarskapsutbildning.
I styrelsen för stipendiet sitter Hanna Halpern (vd Restaurangakademien och Årets Kock), Malin Söderström (krögare Moderna Museet Restauranger), Maria Maruska (vd Lydmar Hôtel) samt Suzanne Wohlin.