Restaurangchefen Emilie Lindgren från Nyköping fick fint stipendium på Årets kock i Malmö

Emilie Lindgren är en förebild för andra kvinnor i restaurangbranschen. Det är en av orsakerna till att hon är den första att tilldelas Suzanne Wohlins stipendium på 40 000 kronor.

En glad Emilie Lindgren med stipendiet i famnen ner i Malmö.

En glad Emilie Lindgren med stipendiet i famnen ner i Malmö.

Foto: Privat

Övrigt2017-02-06 19:30

Suzanne Wohlin har varit i 30 år på Restaurang Fina Fisken i Trosa hamn och har stor erfarenhet av restaurangbranschen. Det nyinstiftade stipendiet är hennes sätt att uppmärksamma kvinnor som i hög grad bidrar till att utveckla restaurangyrket. Målet är att ge en engagerad och yrkesskicklig kvinna möjlighet att utvecklas.

I helgen var det premiärutdelning, under Årets kock-tävlingarna i Malmö.

Vinnare blev Emilie Lindgren, som är restaurangchef på Sunlight Hotel sedan hösten 2015.

Hur var själva ceremonin?

- Allt nere på Årets kock var väldigt roligt, en riktig upplevelse. Prisutdelningen hölls i lokalen där kockarna lagade mat, när de hade tävlat klart fick jag mitt stipendium. Suzanne stod och pratade en stund, sedan fick jag stipendiet av gymnasie- och kunskapslyftsministern Anna Ekström. Det var fortfarande några hundra personer kvar och tittade då.

Vad betyder det för dig att få det här priset?

- 40 000 kronor som jag får använda till att utveckla mig själv. Jag älskar att jobba inom restaurang och service och vill bli ännu bättre på det jag gör. Jag hoppas även att min tilldelning av det här stipendiet ska få fler kvinnor att se att de kan göra karriär inom restaurangbranschen.

Har du redan nu bestämt dig för exakt vad du ska använda pengarna till?

- Inte exakt, men jag vill gå någon slags chefs- eller ledarskapsutbildning.

I styrelsen för stipendiet sitter Hanna Halpern (vd Restaurangakademien och Årets Kock), Malin Söderström (krögare Moderna Museet Restauranger), Maria Maruska (vd Lydmar Hôtel) samt Suzanne Wohlin.

Så löd motiveringen

För att ha gått den långa vägen ”från disk och frukostvärdinna till restaurangchef”. Varit envis och vetgirig samt vill vara en förebild för andra kvinnor genom att visa att restaurangyrket inte bara är ett extrajobb mellan andra jobb utan ett arbete du kan bygga en karriär inom och vara stolt över. Pengarna skall användas till en ledarskaps - eller chefsutbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!