Riktigt gynnsamt väder för årets inventering av vinterfåglar

Det är hög tid att fylla förråden med fågelmat nu. Främst av skälet att det är vinter, snö och kallt, men även för att göra en insats och räkna gästerna vid matborden. Det är dags för Sveriges ornitologiska förenings årliga januariarrangemang - Vinterfåglar inpå knuten.

Övrigt2019-01-24 05:30

I år är det för 14:e gången som arrangemanget genomförs och sedan några år tillbaka genomförs den inte enbart under den sista helgen i januari utan under fyra dagar i följd. Alltså även fredagen och måndagen som ramar in den allra sista januarihelgen.

Detta för att få med skolor eller arbetsplatser i inventeringen.

Om man räknar med hela riket är det en väldigt odramatisk tävling - det är alltid talgoxen som vinner titeln som den talrikaste fågeln. Men det finns ganska stora regionala skillnader och talgoxen var under fjolårets inventering "bara" talrikast i 14 av de sammanlagt 21 län som deltog.

I Jämtland är nästan alltid domherren som är vanligaste matgästen vid fågelmatningen, så också i fjol, i Halland och Skåne var det pilfinken, i Blekinge bergfinken och i Värmland, Västra Götaland och Jönköpings län var det gråsiskan, som i och med att den var vanligast i dessa län i fjol petade ned just pilfinken från en tredje till en fjärdeplats i den slutgiltiga summeringen av 2018-års siffror för hela landet.

Under fjolåret sjönk intresset något för hela arrangemanget och det tror man inom Sveriges ornitologiska förening (SOF) berodde främst på att man i stora delar av Götaland och Svealand hade barmark.

– Jag hörde flera som sa att det inte är någon större idé att rapportera när man bara har sett kanske tre pilfinkar och fyra talgoxar, säger Anders Wirdheim, som är kampanjledare på SOF.

Men det finns alltid skäl till att rapportera. Oavsett vilket väder vi har Anders Wirdheim igen:

– Framför allt får vi hjälp med att se förändringar i fågelarternas vanor. Vi ser exempelvis att rödhaken och koltrasten i högre grad än tidigare väljer att stanna över vintern, och det tror jag kan bero på dels att människor matar fåglarna, dels på klimatförändringar.

– Nötväckan som Carl Linné noterade sällan skådades norr om Dalälven syns numera i både Jämtland och Västerbotten och till och med i Lappland.

I år ser det avsevärt gynnsammare ut att räkna matgästerna vid fågelborden.

Vintern ser ut att vara här för att stanna, enligt väderprognoserna, och i alla fall över helgen.

Kort historik

Vinterfåglar Inpå Knuten (VIK) genomfördes första gången i Sverige 2006. Den gången var det strax under 10 000 som medverkade. Numera är det strax över 20 000 som rapporterar.

Idén kommer ursprungligen från Storbritannien, där man i många år inventerat alla fåglar i trädgårdarna. I de nordiska grannländerna räknar man också. I Norge är talgoxen lika talrik som i Sverige, i Danmark är det koltrasten som är vanligast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!