Risken för korruption har utretts

Kommunen och dess bolag behöver stärka arbetet mot korruption. Det menar en extern revisionsfirma som har granskat Oxelösunds kommun.

Agneta Rönn är ordförande i kommunrevisionen i Oxelösund.

Agneta Rönn är ordförande i kommunrevisionen i Oxelösund.

Foto:

Övrigt2017-11-15 08:00

Har kommunen och dess helägda bolag bra rutiner för att stävja korruption, jäv och otillåtna bisysslor? Den frågan har revisionsfirman EY fått i uppdrag av kommunrevisorerna att svara på.

– Vi tycker att det här är ett så oerhört viktigt ämne. Det är något som man måste jobba med hela tiden, säger Agneta Rönn som är ordförande i kommunrevisionen i Oxelösund.

Finns det någon speciell anledning, något fall av korruption eller dylikt, som gör att ni ville göra den här granskningen?

– Nej, det finns ingen anledning att misstänka korruption i Oxelösunds kommun, men frågan om kommunkorruption har varit mycket aktuell de senaste åren. Sveriges kommuner och landstings tidning skrev om det för några veckor sedan. Man tror att det finns stora mörkertal i Sverige, säger Agneta Rönn.

Bland de positiva saker som rapporten kom fram till är att kommunen har riktlinjer för att förebygga korruption. På minussidan finns att riktlinjerna är relativt okända.

Kan du ge exempel på vad som skulle kunna vara korruption inom kommunal verksamhet?

– Att låta sig bjudas på studieresor som är väldigt glassiga och innehåller mycket mat och alkohol. Enligt riktlinjerna inom Oxelösunds kommun är det absolut förbjudet att dricka alkohol på någon annans bekostnad. Men att bli bjuden på en arbetslunch kan däremot vara okej. Sedan beror det på vad man har för roll. En inköpare under pågående upphandling måste skärpa till sig extra mycket, säger Rönn.

Sverige ses traditionellt som ett av världens minst korrupta länder. Stämmer den bilden?

– Sverige anses fortfarande som korruptionsfritt, men skrapar man lite på ytan kanske det inte är så. Men jämför man med länder i exempelvis Central- och Sydamerika är det helt annorlunda. Men det händer i Sverige, exempelvis har det varit flera fall i Göteborg. Motalaskandalen hände för ganska länge sedan men blev väldigt känd när den inträffade.

Utredning om arbetet mot korruption

En extern revisionsbyrå har utrett hur kommunen, Kustbostäder och Oxelö energi arbetar med korruptionsrisker, jäv och bisysslor.

Granskningen visar att det finns riktlinjer för hur risker för oegentligheter förebyggs och minskas.

Informationsinsatserna behöver dock förstärkas och systematiseras.

Hur anställda ska ge tips och rapportera misstankar om ohederligt beteende kan förtydligas. Rapportförfattarna föreslår att det ska finnas alternativ till att vända sig till sina chefer.

Behandlingen av jäv kan tydliggöras i riktlinjerna.

Anmälan och kontroll av bisysslor behöver utvecklas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!