Som SN rapporterade tidigare i veckan har både skolan och äldreomsorgen i Gnesta svårt att klara årets budgetar, och kommunledningen befarar att det för första gången på flera år kan bli ett minusresultat.
Kommunalrådet Johan Rocklind (S) menar att det är viktigt att nämndernas budgetar hålls, men säger sig också ha viss förståelse för att svårplanerade faktorer kan dyka upp under året.
– Vi har från kommunstyrelsens sida begärt återkoppling kring hur nämnderna jobbar med sina budgetar.
Och det får ni på sammanträdet i november?
– Vi borde kanske ha fått återkoppling på senaste mötet.
Påverkar det här ditt förtroende för ansvariga tjänstemän på kommunen?
– Såklart är det viss självkritik som måste till, både på förvaltningarna men också politiskt. Utgångspunkten är att man ska hålla budget, om det dyker upp saker är det viktigt att man flaggar för det, säger Johan Rocklind.
Oppositionsrådet Håkan Ekstrand (C) är oroad över framför allt skolans höga kostnader under året.
– Det är jättetråkigt att budgeten spricker trots att skolresultaten sjunker, och trots att vi har en budget som ligger långt över snittet per elev i Sverige. Någonting är inte som det ska, man måste nog ta ett omtag för att lyckas hitta hålen, säger han.
De fem miljoner som fattas i skolans budget, på grund av en felräkning kring hur många gymnasieelever som går i andra kommuner, har politikerna sedan tidigare accepterat. Övriga underskott kräver dock åtgärder under resten av året.
Arbetet med att ta fram nästa års budget, och den politiska plattformen för de kommande fyra åren, pågår för fullt och det är möjligt att årets underskott kommer att påverka. Hur är dock för tidigt att säga, enligt kommunalrådet.
Det osäkra läget i rikspolitiken påverkar desto mer. Normalt har regeringen såhär års aviserat hur olika statsbidrag kommer att påverka kommunerna kommande år, men det finns ännu ingen regering och än mindre någon statsbudget.
– Vi har lite tid att vänta in, men det kan bli så att får ta en budget som vi blir tvungna att revidera på ett eller annat sätt beroende på hur statsbudgeten slår mot kommunsektorn, säger Johan Rocklind.