Rocklinjen hoppas på elever från trakten
Ansökningstiden till Slakthusets musikutbildning har förlängts. Nya datumet är på fredag, och det kommer att bli stor konkurrens om utbildningens femton platser.
Det är Slakthuset som i samarbete med Folkhögskolan i Nyköping driver Pop- och rocklinjen, som nästa termin påbörjar sitt tredje år. Utbildningen är ettårig och nästan unik i Sverige.
Det finns många musikprogram runt om i landet som fokuserar en hel del på musikteori, berättar Lasse Persson, ansvarig för utbildningen på Slakthuset, och fortsätter:
Så när vi startade upp Rock- och poplinjen försökte vi fokusera på det som vi ansåg fattades. Detta resulterade helt enkelt i en utbildning där man får lära sig en hel del av det man behöver känna till som artist.
Lasse bestämde sig för att satsa på en utbildning som han själv skulle vilja gå, där eleverna får lära sig att finna många olika vägar inom
musikindustrin. Detta visade sig vara en strålande ide
Slakthuset kan erbjuda femton platser på utbildningen och förra året hade man 147 sökande från hela Sverige.
Alla som har fyllt arton år har behörighet att söka. Vidare ansökningskriterier är att den sökande ska gilla att spela musik, har en seriös inställning och en grundläggande musikalisk kompetens. Man ska alltså vara lite lagom duktig på sitt instrument, inte proffs eller nybörjare.
Anledningen till att ansökningstiden förlängdes i år var att man vill ha fler sökande från Nyköping, och att man inte anser sig ha hunnit göra tillräckligt med reklam för linjen.
Det som eleverna på Rock- och poplinjen får lära sig är väldigt omfattande. Utbildningen innehåller till exempel moment som:
Scenkunskap: Att lära sig känna sig bekväm på scenen.
Ensemblespel: Eleverna får tillbringa mycket tid med att spela tillsammans.
Klapp- och klangövningar: Övningar som tränar
rytmiken och taktkänslan.
Förutom detta får eleverna också lära sig musikteori,
studioteknik, att spela sitt instrument, data och ljud och ljus. Man jobbar dessutom mycket med att våga sjunga.
Alla kan sjunga, men det är bara väldigt få som törs göra det, säger Lasse Persson.
Målet med utbildningen är alltså att ge eleverna ett allsidigt, praktiskt kunnande som innehåller det mesta en artist behöver ha koll på. Just därför innehåller den dessutom tre veckors praktik på hösten och tre veckor på våren, då eleverna får resa runt och spela på alla möjliga olika ställen, till exempel så spelade årets elever på nattklubben Paparatsi
i Nyköping för inte så länge sedan.
Och än finns det alltså tid att norpa åt sig en av höstens femton platser på Nyköpings alldeles egna Fame Factory!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!