Röksvamp - storlek XL
Jätteröksvamparna.
Leif Pilotti från Oxelösund blev överlycklig i söndags morse då han hittade den femte jätteröksvampen för i år.
De är så vackra på något sätt, man blir glad när man ser dem, säger han och hivar upp en svampgigant ur en påse.
Få saker är svårare än att locka ur en svampplockare var han eller hon har sina jaktmarker.
Mnja, fint väder i dag va? säger han för att prata bort frågan.
Vi kan slutligen enas om att svampen vuxit någonstans i Sörmland.
En jätteröksvamp kan väga upp till 15 kilo och bli mer än 50 centimeter i diameter. Det här exemplarets vikt uppskattas till någonstans mellan ett och två kilo.
De växer från noll till den här storleken på två dagar vid rätt väder, det är nästan så man kan stå och titta på när de växer, säger Leif Pilotti.
Jätteröksvampen är färskvara som ska konsumeras snarast möjligt, enligt Pilotti blir de sega om de får stå för länge.
En god anrättning är att skala svampen, skiva den, bryna den lätt i smör och tillsätta grädde som får koka in i svampen och sedan salta lätt.
Jag äter den som förrätt eller sidorätt till kött och potatis. De är fina och milda i smaken, säger svampjägaren med ett leende och plockar med bytet hem igen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!