Personen, som har en funktionsnedsättning, blev bostadslös under sin tid på kommunens korttidsboende. Personen placerades först på ett vandrarhem i en annan kommun än Nyköping. Det skedde utan att någon från kommunen hade bedömt förutsättningarna på plats på korttidsboendet.
När patienten anlände till vandrarhemmet fanns varken mat, nödvändiga hjälpmedel eller hemtjänst där. Boendet ifråga saknade helt anpassning för personer med rörelsehinder.
Vandrarhemsföreståndaren tog kontakt med socialsekreteraren. När kommunen senare besökte vandrarhemmet några dagar senare, gjordes bedömningen att personen skulle flyttas. Boendet var inte lämpligt för en person med rörelsehinder. Då valde kommunen att sätta personen på hotell, men även där saknades nödvändiga hjälpmedel och ingen hemtjänst mötte upp. Även vid detta tillfälle var det personal på hotellet som kontaktade kommunen och meddelade att situationen inte fungerade.
Personen var väldigt upprörd båda gångerna och fick till följd av händelserna nedsatt rörlighet.
Händelsen, som inträffade i september i fjol, har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), enligt lex Sarah. Marie Johnsson, nämndansvarig tjänsteman, kommenterar:
– Det är två funktioner inom samma division som inte har kommunicerat på ett bra sätt och saker föll mellan stolarna. Det är inte okej. Det hela bottnar i att det inte finns boenden att få tag på generellt i kommunen, säger hon.
I kommunens egen utredning konstateras att både samordning och ansvarstagande har brustit. Dessutom finns risk att det upprepas, eftersom det är ont om platser på korttidsboenden och eftersom kommunen riskerar att tvingas ersätta landstinget ekonomiskt om patienter inte kan tas emot när de skrivs ut från sjukvården. Detta och det faktum att patienten har varit i en extra utsatt situation gör att händelserna anmäls till IVO.
Personen fick till sist återvända till korttidsboendet.