Rosenberg om att vara

Journalisten och författaren Göran Rosenberg besökte Nyköping igår för att berätta om sin senaste bok. Bland annat handlar den om konsten att vara människa. Men också om favoritämnet människan och samhället.

Övrigt2004-04-22 00:38
Göran Rosenberg sätter sig ner med en suck och ser trött och skärrad ut. Han ska hålla föredrag om sin bok Plikten, profiten och konsten att vara människa om en timme och ironiskt nog har han glömt att ta med ett eget exemplar av boken. Eftersom han ska läsa stycken ur den högt, är det en krissituation. En tidig besökare råder dock bot på krisen genom att låna ut sin bok och Göran Rosenberg slappnar av.

Det har varit en hektisk vinter och vår sedan boken kom ut i höstas. Föreläsningar nästan varje dag, kolumnskrivningar och TV-produktioner har avlöst varandra. Göran Rosenberg har just avslutat vårens säsong av debattprogrammet Rosenberg för TV4. Programmet fick en lysande respons, berättar han. Det finns tydligen ett uppdämt behov av ett debattprogram där folk talar till varandra i stället för förbi varandra.
Plikten, profiten och konsten att vara människa är en titel som väcker en hel del frågor. För att snabbt sammanfatta handlar den om individen kontra, alternativt i symbios med, samhället.
Grundtanken är att vi gör saker av olika skäl. Dels för oss själva, som kan beskrivas som profit, dels för att behålla det samhälle som vi behöver, som kan vara en plikt. Man blir inte människa utan andra människor, säger Göran Rosenberg. Man blir heller inte människa om inte andra har varit där före och byggt upp ett samhälle. Det krävs en balans mellan individ och samhälle.
Tycker du att samhället har blivit för individualiserat?
Många tar samhället för givet och förstår inte själva att de i själva verket är beroende av ett väl fungerande samhälle. Det ser jag starka tecken på i dag.

Göran Rosenberg vill inte gå mer in i detalj på hur tankegångarna går i boken. Han tycker att andemeningen går fram bättre genom läsning. Och läsningen är det många som har tagit fasta på.
Boken kom i höstas och den har redan sålt i 15 000 exemplar, vilket Göran Rosenberg menar är en bra siffra med tanke på att det inte är en deckare.
Det var ingen som egentligen trodde på att det var en bra idé att skriva boken. Men jag har fått en enorm respons. Det är roligt att se att det finns så stort intresse för den här typen av frågor, säger Göran Rosenberg.

Han går ständigt och grunnar på nya bokidéer och ämnen. Göran Rosenberg kommer, som han själv uttrycker det, från en ganska kaotisk bakgrund med två invandrade föräldrar som överlevde förintelsen.
Jag tänker mycket på samhället och människorna i det. Hur samhället över huvud taget är möjligt. Jag tror att det beror på min bakgrund jag tar inte samhället för givet, säger han.
Våren ut kommer han att åka Sverige runt och föreläsa om boken. Till hösten blir det fler program för TV4, eventuellt ett par inslag till TV om presidentvalet och kanske en bok till.
Ämnet till boken är inte klart, mer än att den kommer att behandla samhället och dess invånare på något sätt.

Göran Rosenberg startade och drev tidskriften Moderna tider fram till 99. Tidningsbranschen är dock inget som lockar igen.
Det är klart att jag inte skulle säga nej om någon erbjöd mig att starta en tidskrift igen. Men samtidigt tycker jag att det är avklarat. Den livsmix som jag har just nu, med lite TV, lite kolumner och böcker, den är jag väldigt nöjd med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om