Rötmånad i lejonets tecken
månaden, den tid på året då värme och fuktig luft gör att organiska substanser som matvaror lätt ruttnar. Tiden från 23 juli till 23 augusti räknas som den svenska rötmånaden. Förr i tiden sade man även hunddagarna efter det gamla namnet på stjärnan Sirius
Hundstjärnan. Fenomenet finns i andra länder. Engelsmännen talar om dogdays och fransmän om jours caniculaires efter canis, det latinska namnet på hund. Numera kallas perioden Lejonets tecken.
Under den varmaste tiden på året ökar bakteriehalten. Matförgiftningar, så kallad sommarsjuka, var vanliga förr när kylskåp inte fanns i hemmen. Även nu finns det skäl att kolla kyltemperaturen och helst förvara de flesta matvaror i kyl.
I folktron ansågs hemska ting kunna inträffa under rötmånaden. Människor kunde uppträda egendomligt och man talade om rötmånadshändelser som vanskapta kalvar med två huvuden och andra missfoster. Rötmånadshistorier återberättades, det blev senare detsamma som en osannolik nyhet.
Redan i antika kulturer beskrivs rötmånaden. På 1400-talet nedtecknades i Sverige goda råd och folkliga talesätt i Bondepraktikan.
Den blev en nödvändig hjälpreda för hur livet skulle framlevas, inte minst under rötmånaden.
Även om mycket i Bondepraktikan är skrock innehåller skriften också en hel del sunt förnuft, anser nutidens livs- medelsforskare.
Filmjölk är ett exempel på bra mat för den som blivit sommarsjuk. Bondepraktikan lärde ut detta:
I denna månad skall man ingen stark drick eller purgants till sig taga; vakta dig för mycken sömn och svettebad, åderlåtande, hetan mat, och för okyskhet; men salvia drick; mjölk och sötost är sund. I Lejonet är gott att bygga hus, att lägga grundval, och att flytta uti hus. Vakta dig för att du icke förer dig i nya kläder!
Åsa Lundqvist
0155-767 58 asa.lundqvist@sn.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!