Många överraskades av måndagens svåra halka. Fin lössnö hade fallit och dolde förrädiskt det isiga underlaget,
– En del av patienterna hade haft broddar på sig, men hade halkat ändå, säger Raija Ringberger, vårdenhetschef på akuten.
Hela 46 ortopedpatienter togs emot under måndagen, de flesta med hand- eller fotledsfraktur.
– Det var det värsta trycket här på många år. Vi var tvungna att be en del anhöriga att åka hem, så att alla skulle få plats, säger Raija Ringberger.
För att hinna med fick personal rycka in där den behövdes bäst. Ändå blev det många timmars väntan för somliga drabbade.
– Patienterna visade otroligt tålamod och förståelse för läget. Som en av dem träffande uttryckte det: "Det är fler människor här än på Centralstationen i Stockholm", berättar Raija Ringberger.
Många fick lämna lasarettet med ett gipspaket. Andra måste opereras.
– Vi har haft fem gånger så många operationer av hand- och fotledsbrott som vanligt den här veckan. Vi har tio-tolv patienter på väntelistan mot normala två-tre. Till helgen sätter vi in ett extra operationslag för att beta av kön, säger Håkan Wallén, verksamhetschef på ortopedkliniken.
– Om någon vecka väntar vi en ny våg av patienter, för då är det dags att komma på återbesök.
Alla åldrar fanns representerade bland patienterna, både unga och gamla hade trillat i backen.
– Olyckorna hade hänt på skolgårdar, parkeringsplatser, lite varstans. Men de allra flesta hade halkat på sin egen tomt, säger Raija Ringberger.
När den som skadat sig kommer till lasarettet väntar åtgärder som till exempel smärtlindring och röntgen. Vissa frakturer kan dras till ett bättre läge och sedan gipsas eller tejpas. Andra har för stor felställning, och måste opereras.
Under tisdagen och onsdagen avtog halkan till viss del, och därmed lindrades också trycket på akutmottagningen.