S+ fp + mp = sant?

Övrigt2003-10-14 18:47
!Den välkände debattören Mauricio Rojas har suttit ett år i riksdagen och börjar redan bli otålig. Vi sitter här, ganska många, och ser att Sverige behöver en annan politik, utan att kunna påverka, säger han i en Eko-intervju, och föreslår att folkpartiet bildar regering med socialdemokraterna.
Förslaget kommer inte oväntat. Och det är ingen överraskning att det kommer från Rojas, som väckte uppståndelse genom att kandidera för folkpartiet utan att vara medlem. Han betraktar sig själv som en fri fågel och är den ende i folkpartiets riksdagsgrupp som kan säga vad han vill utan att få bannor. En gång som denna kan han till och med tjäna partiledningens syfte. Det är inte första gången som ett samarbete mellan folkpartiet och socialdemokraterna är på tapeten. Men sedan Bengt Westerberg fick rejäl bakläxa av partistyrelsen är det ingen som har
vågat föra saken på tal igen. Tvivlet på att folkpartiet ska kunna påverka den socialdemokratiska kolossen är utbredd bland medlemmarna. Men för en partiledning som har fått ökat självförtroende efter de senaste valframgångarna kan längtan efter makt bli oemotståndlig.

Hur ska man annars tolka att folkpartiet och miljöpartiet samma dag gör ett utspel för att berätta att man tillsatt gemensamma arbetsgrupper för en bättre flyktingpolitik och mer vardagsmakt för den enskilde. Det kan tyckas lite märkligt med tanke på att miljöpartiet nyligen medverkat till att stödja socialdemokraternas centraliseringsambitioner genom beslut om maxtaxa för både barn och äldre och stopplagar i sjukvården.
Enligt Leijonborg är syftet att lägga grunden för ett andrahandsalternativ efter valet 2006, om förstahandsalternativet, en borgerlig regering, skulle gå i stöpet. Förvirringen är total. Hur ska väljarna veta vilket alternativ man röstar på, en socilademokratisk regering med stöd av folkpartiet, en renodlad borgerlig regering eller en borgerlig regering med stöd av miljöpartiet?

Statsminister Göran Persson har å sin sida inte gjort någon hemlighet av att han väntar på ett tillfälle att få göra sig av med vänsterpartiet men gärna behåller miljöpartiet i regeringsunderlaget.
Ett tänkbart scenario, som inte ligger lika långt fram i
tiden, är att Leijonborg bäddar för en regeringskoalition där folkpartiet tar över vänsterpartiets roll.
Att det är något mellan Persson och Leijonborg har framgått länge, inte minst i den senaste valrörelsen i ett spektakulärt utspel om euron.
Vad folkpartiet vill är inte alltid solklart. Men klart är att en koalition mellan s, fp och mp bidrar till att cementera det socialdemokratiska maktinnehavet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om