S-toppar vill sälja ut statliga bolag
Skapa regionala riskkapitalstiftelser med 100 miljarder kronor att fördela. Det föreslår en socialdemokratisk riksdagsmotion.
Riksdagsledamoten Reynoldh Furustrand menar att bristen på tillgängligt riskkapital i det svenska näringslivet är ett av de största hindren för tillväxt. Detta vill man nu råda bot på genom att skapa fem statliga regionala riskkapitalstiftelser som vardera ska få ett kapital på 20 miljarder kronor att arbeta med.
I partidistrikten i Mälardalsregionen har man i ett par års tid diskuterat frågan om tillgången på riskkapital, säger Reynold Furustrand, och menar att den aktuella motionen är väl förankrad både i partidistrikten, den socialdemokratiska riksdagsgruppen och i delar av regeringen.
Av motionen, som även stöds av riksdagsledamoten Laila Bjurling, Eskilstuna, framgår att de regionala riskkapitalstiftelserna ska få sina pengar genom att ägandet av ett antal statliga bolag delvis förs över till stiftelserna. Genom att bolagen sedan börsnoteras ska stiftelserna kunna sälja ut aktier för att få in kapital. En finansieringslösning som inte påverkar statsbudgetens utgiftssida eller utgiftstaket.
Reynoldh Furustrand tror på den här modellen för att att tillföra svenskt näringsliv ytterligare riskkapital, och betonar att stiftelserna ska styras av människor med stor kunskap om kapitalmarknad och näringsliv. Närmast ska motionen debatteras ingående på socialdemokraternas kongress i Malmö om några veckor.
Det finns för övrigt ett antal motioner till kongressen som handlar om just riskkapitalfrågor, säger han.
Efter kongressen hoppas dock Reynoldh Furustrand på en snabb behandling av motionen om riskkaptialstiftelser.
Om man tittar på den här frågan under hösten och vintern kan ett beslut tas före sommaren, säger han, och tror att riskkapitalstiftelserna kan vara verklighet före valet nästa år.
Reynoldh Furustrand tillägger att det också finns en valstrategi i att lansera förslaget om de regionala stiftelserna nu. Genom att få ett antal statliga bolag börsnoterade och stiftelseägda gör man det svårare att sälja ut bolagen, vilket de borgerliga partierna har aviserat att de vill göra om de vinner valet nästa år. Reynoldh Furustrand har varit en av drivande krafterna bakom motionen, men har inte själv kunnat skriva under den eftersom han sitter som suppleant i riksdagens näringsutskott.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!