På julafton vandrar en gammal silverkanna runt bordet på Råsta ur vilken familjen med vördnad dricker det på gammalt vis hembryggda Råstaölet. En tradition som flera generationer i många år slagit vakt om.
I början av november bryggs ölet i det lilla brygghuset nere vid Kilaån. Till ölbrygden används träkar i vilken några dagar innan lagts enris och hett vatten. Huvudingredienserna vid ölbrygd är grovt krossad malt (mältat korn), vatten, humle och jäst. Kvällen före brygden syftas malten, vilket tillgår så att det arbetas samman med kallt vatten i träbaljor. Tidigt på bryggardagens morgon hälls kokhett vatten i träbaljorna med den syftade malten och omrörs till en tjock vällning – mäsken – som sedan får stå någon timma.
Brygg- eller rostkaret ställs upp som till byk. I botten läggs träpinnar korsvis och ovanpå virad råghalm. Detta så kallade halmrost skall tjäna som sil för vörten. Nu öses mäsken på karet ovanpå rostet tillsammans med ytterligare kokhett vatten. Pluggen i botten på karet tas ut och vörten får rinna ut i en träbalja. Den öses sedan i en panna där den får koka upp. Pluggen sättes i och vörten öses åter på karet. Denna procedur som också kallas för lakning (bild 9) upprepas sex–åtta gånger till dess vörten har en klar och brun färg samt är ordentligt klibbig. Då öses allt i pannan och kokas ihop till den mängd man tänkt sig. Vört till vörtbrödsbak tas undan och därefter tillsätts humle. Vörten kokas tillsammans med humle tills den smakar ordentligt beskt och blir då öl.
Ölet silas och öses på öppna kar. Efter att ha svalnat tillsätts jästen vid en temperatur av cirka +12 grader. Jäsningen pågår i källartemperatur cirka en vecka. Ölet öses därefter på damejeanne som tillsluts och förvaras sex–åtta veckor på svalt ställe (källare) varefter det tappas på flaskor. Ölet är nu färdigt att avsmakas. (bild 10). Detta är obeskrivligt spännande och sker oftast någon dag före julafton.
Lars Lamberg