Grågässen kommer flygande in mot viken. De flyger tungt och ansträngt, eller så är det det gnällande kväkandet som fåglarna stöter ur sig som lurar ögat. De vänder upp mot en mulen himmel när de upptäcker en liten öppen plastbåt som ligger oankrad, blickstilla.
I båten står flugfiskaren och sportfiskeexperten Bo Nettelbladt tillsammans med fiskekompisen Henrik Forslund och fiskar av den grunda viken metodiskt. De letar efter gädda. De är tysta när de fiskar. De började vid sjutiden på morgonen. Klockan är nu nio och de har hunnit fiska av flera vikar utan framgång. Bara någon enstaka gädda som följt efter lite slött.
Bo Nettelbladt var skeptisk till valet av dag redan på förhand. Erfarenheter sedan innan, säger att det är svårfiskat den här tiden på året. I alla fall om man är ute efter gädda. Havsöring är den lämpligare fisken, berättar Bo. Gäddan leker på våren när temperaturen är rätt i vattnet, den lägger sin rom i de grunda vikarna och är svårfångad då, fortsätter han. Dessutom är båda skeptiska till att överhuvudtaget fiska under leken.
– Det är dumt att störa fisken när den leker. Vi vill ha många nya gäddyngel och då måste fiskarna få vara i fred under den här tiden, säger Bo Nettelbladt.
Därför har de försökt hitta en varm vik där leken redan är avklarad. Båda är överens om att förutom under leken är våren och hela hösten den bästa tiden att fiska gädda på.
– Det vanligaste misstaget nybörjare gör är att de fiskar på sommaren. Mitt på dagen, när man åker ut för att bada. Då är det som allra svårast att få fisk, säger Henrik Forslund.
Möjligtvis att man kan få abborre eller någon vitfisk som brax eller id. Det är för varmt och ljust i vattnet, konstaterar dem.
– Åk ut riktigt tidigt en sommarmorgon. När solen går upp, säger Henrik.
Ett stim med silverskimrande fiskar, alla i längd med en brödkavel, kommer långsamt glidande. Bo tror att det kan vara fisken id men hoppas mer på havsöring. Kanske att leken inte kommit i gång, resonerar de och funderar på var gäddan befinner sig.
– De måste ju vara här någonstans. Alla honor kan ju inte stå ute vid ledskär, nära ytterskärgården och vänta på klartecken från hanarna, säger Henrik Forslund.
Det blir färre kast för varje vik och fler förflyttningar för att leta efter gäddan. Snart har de hunnit med fler än tio vikar och både tiden och tålamodet börjar tryta. De ska åka hem vid lunch.
– Nu krävs det drastiska åtgärder. Vi får glida in i den största viken och kasta på lite djupare vatten, säger Bo Nettelbladt.
Ingen av dem byter drag när de glider in i viken där båten strax ska förtöjas vid bryggan. Henrik har haft det gamla klassiska atomdraget under förmiddagen men bytt till ett så kallat jerkbait, ett drag som ser ut som en fisk och rör sig fram och tillbaka genom vattnet. Bo Nettelbladt kör samma fluga hela tiden.
Då händer det.
Och det är inte bara Bo Nettelbaldts spö som böjer sig, utan även Henrik Forslunds. Ett så kallat dubbelhugg.
– Helt galet. Det har varit helt dött hela dagen sedan händer allt under loppet av några få minuter, säger Henrik Forslund medan båten glider in till bryggan.