Så flyger du säkrast

De billigare platserna är de säkraste i flygplanet, enligt nya tester. Och de små säkerhetsåtgärderna gör stor skillnad. Här är tipsen för dig som är flygrädd.

Övrigt2012-09-29 10:00

Att flyga i första klass har sina fördelar. Men säkerhet verkar inte vara en av dem. I alla fall inte om man ser till den provkrasch som forskare genomförde av en Boeing 727, i Sonoraöknen i Mexiko. Där slets de första elva sätena ut - platser som oftast är dyrast. Forskarna drog alltså slutsatserna att inga första klass-passagerare skulle ha överlevt, men däremot skulle 78 procent av de övriga resenärerna ha klarat sig, skriver Daily Mail.
Försöket genomfördes av tv-kanalen Channel 4 och produktionsbolaget Dragonfly, och ska hjälpa forskare att dra slutsatser om flygplanskraschers påverkan på människor. Enligt det här testet skulle alltså platser längre bak vara säkrare.

Flygsäkerheten förbättras ständigt
Men man ska inte lita för mycket till just det här experimentet, enligt Daniel Hellström, sektionschef på statistik och marknadsövervakning på Transportstyrelsen.
- Det man kan studera vid ett sådant test är ett enda kraschtillfälle. Men varje haveri är unikt, säger han.
Det pågår hela tiden ett ambitiöst arbete med att förbättra flygsäkerheten, menar Hellström. Man ser till äldre haverier men drar också lärdom av alla de så kallade händelser som rapporteras, där något skulle kunna ha hänt men inte gjorde det.
- I Sverige har vi 6 000 årliga händelser som vi kan lära oss av, det ger ett bättre underlag.

Säkerhetsbälte gör skillnad
Daniel Hellström menar att det finns extremt många regler inom flygtrafiken just för att man hela tiden förbättrar flygsäkerheten.
Att tänka på för den flygrädde är att även enkla skyddsåtgärder kan göra stor skillnad. I försöket med Boeingen placerade man ut testdockor på tre platser. De visade att den som böjde ned huvudet mellan benen och hade säkerhetsbälte klarade sig, medan den som bara hade bälte men inte intog kraschposition fick svåra huvudskador. Den som inte gjorde något av nämnda skyddsåtgärder skulle ha omkommit.
Enligt Daniel Hellström är det dock mycket ovanligt att något inträffar för dem som flyger svensk linjefart. I statistik från den europeiska byrån för luftfartssäkerhet framkommer också att det endast är 4 till 5 allvarliga olyckor per tio miljoner flygningar, globalt sett.

Tips för dig som är flygrädd
+Försök acceptera att flygning är säkert. Flygning är trots allt det säkraste sättet att färdas med.
+Ta reda på så mycket du kan om vad händer under en flygning, så slipper du misstänka att något är fel när till exempel startmotorerna slås av. Sök information kring det du är mest rädd för.
+ Kontakta flygbolaget som du ska resa med. Ring och berätta att du är flygrädd. Om du känner dig tryggare på ett visst ställe i flygplanet be då om att få sitta där.
+ Presentera dig när du går ombord och tala om att du tycker att det är obehagligt att flyga. Kabinpersonalen är vana vid att hjälpa personer med flygrädsla. De kan hjälpa dig, förklara saker för dig och titta till dig vilket ökar din trygghet ombord.
+ Andas lugnt och försök att slappna av. Om du är mycket flygrädd finns det olika avslappningsövningar du kan göra inför resan.
Källa: Swedavia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om