Så går du förbi vårdköerna
Den som inte vill vänta på vården i Sörmland har rätt att få den på annat håll. Landstinget betalar för samma vård som erbjuds här. Valfriheten har till och med ett eget kansli.
Valfriheten har funnits sedan 2001, och har kommit till för att ge människor möjlighet att få vård där det är bekvämast för patienten, till exmpel där de arbetar eller för dem som bor vid en länsgräns, säger Ylvali Westerberg, planeringssekreterare på landstinget.
Vårdköerna var inte huvudskälet till att valfriheten infördes, men de har nu fått en allt större betydelse. Av 1344 personer som vände sig till valfrihetskansliet på landstinget förra året angav 315 att väntetiderna var skälet till att söka vård på annat håll.
Vårdköerna är i allmänhet kortare i Stockholm, men det är vanligt att man även har andra skäl, säger Susanne Klaesson, handläggare på valfrihetskansliet.
Den som vill söka vård på annat håll ska kontakta valfrihetskansliet, som hjälper till att undersöka vilka alternativ som finns och hur man går tillväga. Men själva jobbet att kontakta andra vårdgivare får den sökande göra själv.
Visst ställer valfriheten höga krav på kunskap, men valfrihetskansliet har kommit till för att underlätta för patienterna att till exempel flytta remisser, säger Ylvali Westerberg.
Att välja vård på annat håll för att få kortare väntetid förutsätter att patienten får information om kösituationen. På avdelningen klin-fys, som SN skrivit om tidigare, har man valt att inte informera patienterna om väntetiderna.
Visst vet jag att det finns verksamheter där man inte informerar, men vi försöker få informationen om vår verksamhet att nå ut, säger Ylvali Westerberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!