Så har grundvattennivåerna påverkats sedan i fjol

De extremt låga grundvattennivåerna under fjolåret är nu ett minne blott.‒Det ser riktigt bra ut, säger hydrogeologen Bo Thunholm på SGU.

Övrigt2018-03-28 17:00

Sveriges geologiska undersökning SGU har örnkoll på landets vattenmagasin. Där är man också lättad över att 2018 ser ut att bli ett normalår. Annat var det 2017.

‒Vid den här tidpunkten i fjol kom de första varningssignalerna. Vi hade haft väldigt lite påfyllning till grundvattnet under hösten 2016, och nästan inget snötäcke alls under vintern. Mycket riktigt slogs också bottenrekord i stora delar av landet, berättar Bo Thunholm.

Torkan var påtaglig och flera Sörmlandskommuner införde bevattningsförbud och vattenransonering. Redan under den blöta fjolårshösten började dock Bo Thunholm tro på ett bättre 2018

‒Vi fick en god påfyllning under hösten och kan räkna med ytterligare påfyllning nu när snötäcket smälter, säger han.

Det vatten som tillförs grundvattnet fram till i maj påverkar nivåerna resten av året. Under maj till september sugs regnet vanligtvis upp av växterna, eller dunstar bort.

‒I de stora grundvattenmagasinen vid rullstensåsarna ser vi fortfarande nivåer som ligger under det normala. De finns bland annat runt Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna. Trenden är dock uppåtgående och vi bedömer att situationen kommer att förbättras även där, säger Bo Thunholm.

Innebär det här att vi slipper bevattningsförbud och vattenransoneringar i sommar?

‒Ja, av det vi kan bedöma utifrån den information vi har nu. Vi har tämligen normala nivåer och kan räkna med ytterligare påfyllning en tid. Utgångsläget inför sommaren ser betryggande ut. Allt som tillkommer under april kommer också grundvattnet tillgodo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!