Så kan du äta klimatsmart

Produktion och transport av livsmedel står för en stor del av människans utsläpp av växthusgaser. Men det går att konsumera miljövänligare.Maria Kavcic i Trosa är en av de konsumenter som har klimatet i tankarna då hon handlar mat.

Övrigt2007-11-29 23:21
Det gäller att bli medveten som konsument och att titta på det man faktiskt köper, säger hon.
Det finns flera val att göra för den som vill handla klimatsmartare. En sak är att skära ner på köttkonsumtionen, eftersom produktion av kött orsakar stora utsläpp av växthusgaser.
Men det är inte alltid helt lätt att veta vilka avvägningar man ska göra. Att köpa närproducerat är ofta, men inte alltid, bra. Till exempel kan svenska grönsaker som tomater vara odlade i växthus som värms med fossila bränslen och som därför ger stora utsläpp.
En enkel sak är att köpa mat efter säsong. Att äta tomater på vintern är till exempel inte så bra. Däremot går det bra att köpa många rotfrukter, säger Maria Kavcic.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om