Så många kvinnor tar plats i politiken

Det finns gott om kvinnor i ledande position i kommunpolitiken i Oxelösund och Nyköping. Däremot är andra grupper kraftigt underrepresenterade.

Oppositionsrådet Anna af Sillén (M).

Oppositionsrådet Anna af Sillén (M).

Foto:

Övrigt2018-03-08 06:00

Kommunstyrelsens ordförande, kommunstyrelsens förste vice ordförande och kommunfullmäktiges ordförande. I Oxelösund innehas flera av de tyngsta politiska posterna av kvinnor.

– Hela ordförandegruppen, när det gäller nämnderna och fullmäktige, är jämnt fördelad mellan män och kvinnor. Vi har hittat en bra balans, säger kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S).

Hon berättar att de lokalt inom hennes eget parti arbetat med att ha varannan man, varannan kvinna.

– Det är något vi arbetat länge, har i våra stadgar och uppfyllt sedan länge, säger Catharina Fredriksson.

På kommunfullmäktiges ordinarie 31 stolar sitter 16 män, 14 kvinnor och en plats är vakant. Fredriksson medger dock att det är något som politiken i Oxelösund saknar när det gäller den politiska representationen – och som de har gemensamt med många andra kommuner.

– Vi saknar både yngre och de med utländsk bakgrund. Där ser vi gärna att fler engagerar sig politiskt. Vi politiker ska ju spegla sammansättningen av medborgarna och då saknas de yngre och de med utländsk härkomst, säger hon.

Samtidigt har det aldrig funnits, så länge jag kan minnas, någon kvinna på den allra tyngsta posten

Även i Nyköping finns det gott om kvinnor i ledande position. Positivt, tycker oppositionsrådet Anna af Sillén (M), som hoppas att det ska uppmuntra fler kvinnor att engagera sig politiskt. Men medan Oxelösund haft flera kvinnor på ordförandeposten i kommunstyrelsen ser det inte ut så i grannkommunen.

– Samtidigt har det aldrig funnits, så länge jag kan minnas, någon kvinna på den allra tyngsta posten som kommunstyrelsens ordförande, påpekar Anna af Sillén.

Åter till kvinnorna i ledande position. Fem partier har kvinnliga gruppledare, M, L, KD, C och MP. Kommunfullmäktiges ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande är alla tre kvinnor. I kommunstyrelsen är såväl vice som andre vice ordförande kvinnor. I Nyköpings kommunfullmäktige sitter 29 kvinnor och 32 män.

Vad är jämställdhet för dig?

– Att du blir bedömd utifrån det du gör och åstadkommer, till exempel i skolan eller arbetslivet, oavsett om du är man, kvinna eller varifrån du kommer. Alla behöver inte vara lika, men alla ska ha samma möjligheter.

Hur ser det ut med jämställdheten i Nyköpings politiska liv?

– Rätt bra, tycker jag. Jag blir bemött med respekt, och tonen är generellt sett god. Men vi skulle behöva förbättra och förtydliga vad som gäller när politiker behöver få ihop sitt livspussel, och till exempel vara föräldralediga.

Är det ett problem som inverkar på viljan att engagera sig politiskt?

– Ska folk kliva in i politiken, vill de också veta att det fungerar med det övriga livet. Det gäller alla. Men eftersom det oftast är kvinnor som tar det största ansvaret hemma och har längst föräldraledighet, blir frågan mest aktuell för kvinnor.

För Anna af Sillén är det egna ansvaret viktigt. Att till exempel stötta kvinnor som vill in i politiken, och lyfta dem som vill framåt och uppåt.

– Män har ju generellt, historiskt sett, haft mer ekonomisk och politisk makt än kvinnor, och så är det fortfarande. Ibland har jämställdhetsdebatten handlat en del om "vi" och "dem", vilket gett den en lite tråkig ton. Kvinnor och män ska komplettera varandra.

Är jämställdhet viktigt för dig?

– Ja, jätteviktigt. Att alla människor får samma möjlighet att påverka och forma sina liv är en förutsättning för att ett samhälle ska hänga ihop. Det är en grundbult för ett samhälle i balans, vilket måste eftersträvas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!