Kommunen spenderade 152 000 kronor på hotell och logi för anställda under 2018. Det är något mindre än 2017, men klart mer än åren dessförinnan.
Som SN rapporterade för ett år sedan var kommunchefens förklaring att flera satsningar, bland annat inom skolan, har krävt utbildning av personalen. Det ledde till fler konferenser och resor.
– Det är fortfarande så att vi har ett högt utvecklingstempo, och vi behöver ha ett fokus på att kompetensutveckla chefer och medarbetare. Men jämfört med andra kommuner sticker våra kostnader inte ut på något sätt, säger Christina Hedberg, kommunchef i Gnesta.
Kommunens konton för extern och intern representation landade på 31 000 respektive 452 000 kronor 2018. Båda siffrorna är lägre än 2017, som stack ut på grund av en stor personalfest i samband med kommunens 25-årsfirande.
De flesta köpen under intern representation handlar om fika och luncher till anställda. Här finns också presenter som guldklockor och motsvarande till medarbetare som jobbat länge, för totalt 75 000 kronor.
– Det har inte dykt upp några frågetecken under året när det gäller representation. Det är upp till förvaltningscheferna att göra prioriteringarna. Men visst finns det alltid anledning att jobba med ökad kostnadsmedvetenhet, säger Christina Hedberg.
En av de enskilt största posterna har att göra med en två dagars-konferens i Växjö, där nio personer från samhällsbyggnadsförvaltningens planeringsenhet var på studieresa i oktober förra året. Notan för hotell och mat landade på 39 670 kronor.
– Min bild är att det var en nyttig resa. Utbyte är viktigt när man jobbar med stadsbyggnadsfrågor, och Växjö har varit duktiga på att ha ett högt bostadsbyggande under ganska lång tid, säger Patrik Nissen, samhällsbyggnadschef, som inte själv var med på studieresan.