2007-2014 arbetare Tillväxtverket på uppdrag av regeringen med programmet Främja kvinnors företagande. Men fortfarande är män överrepresenterade som företagsledare. Thomas Orrung, Almis chef för Sörmland, menar att det som skiljer nya projektet Woman in Business från andra liknande satsningar är att det nu är en privat initiativtagare – LRF Konsult. Höstens eventturné är ett samarbete med företaget Almi.
– När de kom till oss med idén kände vi direkt att det var väldigt spännande. Kvinnor är en av våra prioriterade målgrupper, så det kändes naturligt att ansluta, säger Thomas Orrung.
Under hösten besöker Women in business on tour Visby, Skänninge, Linköping, Nyköping och den 27 september Pelles lusthus i Nyköping.
– Även om vi bara besöker en ort i Sörmland hoppas vi att det lockar deltagare från hela länet. Vi har fått in en del anmälningar redan, men det kommer att fyllas på allt eftersom, säger Axel Wachtmeister, redovisningskonsult för LRF Konsult.
Enligt Tillväxtverkets senaste siffror fanns det 2014 cirka 1 miljon företagsledare i Sverige – av vilka 29 procent var kvinnor. Av Sörmlands 13 229 företagsledare utgjorde kvinnorna 30 procent. Varför statistiken för Sörmland ser bättre ut än rikssnittet är svårt att sätta fingret på, menar Tomas Orrung.
– Det kanske handlar om att Sörmland har fler traditionella företag inom jordbruk eller tjänstesektorn, till exempel butiksverksamheter, säger han.
Karin Bjärle är entreprenör och företagare från Nyköping som lyckats väl som företagsledare. 2012 startade hon ridsportföretaget PS of Sweden och har drivit det framgångsrikt sedan dess. Hon befarar att arrangemang som Women in business kan ha motsatt effekt – att det finns en risk när man säger att "kvinnor väljer ofta bort att starta företag eftersom det känns skrämmande", som det uttrycks i eventturnéns pressmeddelande.
– Problemet är ju att vi antar att tjejer är fegare än män och så är det inte. Det är bättre att ha kurser som inte vänder sig specifikt till ett kön, eller ännu bättre att man börjar jobba med entreprenörskap och företagande längre ner i åldrarna. Då skapar vi inte ett problem som vi sedan måste lösa, säger Karin Bjärle.
När hon skulle starta sitt företag 2012 var den första utmaningen att få ett banklån. Hon gick till tre olika banker för att få loss 100 000 kronor.
– Men jag blev nekad pengar under lång tid, för att jag var tjej och pysslade med hästar. De var tveksamma till att jag skulle göra affärer av min hobby och jag blev riktigt förbannad, säger Karin Bjärle.
Hur många framtida kvinnliga företagare som Women in Business kommer att locka återstår att se. Den 27 september hoppas arrangörerna att Pelles lusthus i Nyköping ska fyllas med omkring 60 deltagare.
Thomas Orrung understryker att det är viktigt att det sker en förändring i Sörmland.
– I nuläget är det rätt få större företag som leds av kvinnor, det vill vi ska se annorlunda ut i framtiden, säger han.