Så ska snöröjningen bli bättre
Tekniska bolaget Trotab fick förnyat avtal för snöröjningen i Trosa från och med nyår. Snabbare röjning utlovas.
Men från och med nyår ska det bli bättring.
Enligt gällande avtal mellan kommunen och Trotab åtar sig bolaget att snöröja sju gånger per år. Dessa röjningar ingår i det fasta avtalet. Från och med åttonde röjningen kostar det 46 000 kronor per gång.
De första månaderna i år blev ovanligt snörika. De sju snöröjningarna är redan förbrukade. Från och med nästa snöfall kostar det alltså extra.
Kommunens konto för halkbekämpningen 2006 är redan förbrukat. Den ingår inte i grundavtalet.
Där kör vi på löpande räkning och debiterar för antalet maskiner och mängden förbrukad sand, säger Trotabs vd Per Andréasson.
Vi klarar även halkan fram till nyår. Dels har vi fått några gatuentreprenader billigare än budgeterat, dels har vi inte behövt betala like mycket för elen som vi räknade med.
Totalt har vi runt 200 000 kronor över till halkbekämpning, säger Claes-Urban Boström, Trosas kultur, fritids- och teknikchef.
Från och med den 1 januari 2007 gäller ett nytt avtal mellan kommunen och Trotab. Jämfört med det tidigare är den fasta delen mindre och den rörliga större.
Snöröjningen ligger enbart inom den rörliga delen. Trotab debiterar kommunen 43 000 kronor per tillfälle.
Enligt tekniska utskottets avgående ordförande, Yngve Hurtig (s), betyder det att kommunen kan fördela resurserna bättre. En snöfattig vinter innebär att det blir mer pengar över till exempelvis gräsklippning.
Och tvärt om, så klart. Mycket snö betyder mer vildvuxna gräsmattor.
Gällande avtal stipulerar att Trotab ska klara snöröjningen på tio timmar. Från och med nyår är det maximalt sex timmar som gäller. Då räknas även mindre lokalgator samt gång- och cykelvägar in.
Huvudvägarna, främst de stråk där bussar kör, ska vara snöfria inom fyra timmar. Där får snön heller aldrig ligga djupare än fyra centimeter.
Vad händer om snön vräker ner 24 timmar i sträck?
Då får vi köra oavbrutet.
Varje ny vända räknas som ett nytt röjningstillfälle, säger Per Andréasson.
Han och tre kollegor ingår i Trotabs arbetsledarjour. Den är aktiverad från den 15 oktober till den 15 april.
Vi patrullerar kommunen på nätterna när det behövs. Det är också vi som beslutar när plogarna ska ut på vägarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!