Så ska turisterna hitta till Sörmland

Sörmlands turismutveckling AB, STUA, har vunnit upphandlingen av det regionala turismuppdraget. Under kommande sex år ska STUA bland annat försöka locka fler turister till länet vintertid.

Övrigt2018-11-29 10:00

STUA har sedan början av 2000-talet arbetat med destinationsutveckling i Sörmland. STUA ägs till 35 procent av kommuner och landsting och till 65 procent av privata aktörer som till exempel privatpersoner och företag.

I samband med att det ­bestämdes att landstinget och regionförbundet ska slås ihop till en region gjordes det även en utredning av hur arbetet med turismen ska organiseras framöver. Ett alternativ var att bilda en avdelning i den nya ­regionen, ett annat att driva verksamheten som ett region­ägt bolag. Ett tredje alternativ var att göra en offentlig upphandling.

Politikerna bestämde sig för alternativet med en upphandling. STUA var en av två anbudsgivare. STUA vann upphandlingen och den 8 november tecknades ett treårigt avtal med möjlighet till förlängning i ytterligare tre år.

Region Sörmland ska betala fem miljoner kronor per år.

– Arbetet med destinationsutveckling i Sörmland behöver långsiktighet. Därför är vi glada att en operativ utförare av det regionala turismuppdraget för de kommande sex åren är på plats, säger Viking Jonsson, (S), ordförande för Regionförbundet Sörmland.

Sörmland ska, enligt ”Sörmlands strategi för en hållbar ­besöksnäring 2013–2023”, ­etablera sig som Sveriges slottsdestination.

– Sörmland har fler publika, öppna herrgårdar och slott än något annat län. Vi har ganska precis 400 slott och herrgårdar varav 50 är öppna publikt, säger Magnus Nilsson, strateg vid ­Regionförbundet Sörmland.

– Det är inte så att allting vi gör ska anknyta till slott och herrgårdar utan det är mer som en profil. Det vi arbetar med i destinationsutvecklingen är tematiska områden, till exempel mat, kulturhistoria, friluftsliv och sport/rekreation.

Magnus Nilsson berättar att det pågår ett intensivt arbete med att utveckla digitaliseringen.

– Man bokar allt på nätet, ­betalar allt på nätet, hittar allt på nätet. Då måste ju företagarna och produkterna anpassa sig till det här nya konsumentbeteendet.

Det största besöksmålet i Sörmland sett till antalet besökare är Vingåkers outlet, tätt följt av Parken Zoo i Eskilstuna. Det mest kända varumärket är enligt Magnus Nilsson Gripsholms slott i Mariefred. Sommaren är den stora besöksperioden i Sörmland.

– Man brukar säga att man förlänger säsongen, men nu ­säger jag att vi skapar nya ­säsonger. Det blir mer och mer upplevelser som ligger utanför sommaren, säger Magnus Nilsson.

– Vi har ju inte som Åre stora berg, men vi har ett av Europas bästa områden för långfärdsskridskor till exempel, du har också issegling. Längre norrut i landet har man mer snö. Här i Sörmland har vi bland de bättre isarna i Europa som är relativt snöfria. Sedan har jakten utvecklats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!