Så skulle problemet med råttor kunna minska

Problem med råttor ökar i Sverige men i Sörmland ökar det ännu mer. Värst drabbad är större städer och inflyttningsregioner. ‒Vi måste minska tillgången till maten för råttor, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert från Anticimex.

Övrigt2017-02-18 12:00

Råttorna fortsätter att öka. 2016 ryckte Anticimex ut 14 procent fler gånger än året innan. I Sörmland är problemet med råttor betydligt större. Saneringsföretaget Anticimex har fått mer att göra. I länet har problemet ökat hela 17 procent, tre procent mer än på riksnivå.

Företaget har räknat ihop antal gånger då de ryckt ut för att sanera bort råttorna. Anticimex utförde förra året enbart i Sörmland 1188 sådana saneringar. I landet i helhet genomförde företaget 51 074 saneringar. Orsakerna är många, anser experten Håkan Kjellberg

– Det kan bero på saker som att det är inflyttningsregion, man skapar flera bostäder och man skapar avfall. Det är alltid där råttorna ökar.

Vad behövs för åtgärder?

– Den långsiktiga utmaningen är ju att vi tillsammans fundera hur vi kan minska tillgången på maten för råttor att käka.

Men från politikerhåll menar man att yttersta ansvaret ligger hos fastighetsägaren, oavsett om det är en privat eller kommunen som äger.

– När det gäller råttor så har miljökontoret ett tillsynsansvar om det är ett problem och om det riskerar att vara en olägenhet enligt miljöbalken, att det finns risk för smittspridning eller om de drar runt avfall. Problemen måste vara av en omfattande karaktär för att det ska bedömas som en olägenhet, säger Geerth Gustavsson (S), ordförande i miljönämnden vid Eskilstuna kommun.

Men kommunen ingriper enbart om det är ett fall av omfattande karaktär där allmänheten bedöms utsättas för risker säger Gustavsson.

Vilka konkreta åtgärder kan kommunen ta för att komma tillrätta med problemet?

– Vi ställer i sådana fall krav på exempelvis fastighetsägare att vidta åtgärder för att komma till rätta med problemet. Det faktiska ansvaret ligger på fastighetsägarna. Om kommunen är fastighetsägare borde ansvaret ligga på gatu- eller parkavdelningen. På miljökontoret görs inga konkreta åtgärder, exempelvis lägga ut gift och fällor. Det är den ansvariga fastighetsägaren som ansvarar för bekämpningen och som kan anlita ett skadedjurssaneringsföretag.

Så undviker du råttor

Ha inta maten framme. Råttor älskar vår mat.

Håll rent och städat i förråd och lager. Råttor bygger gärna sina bon i bråte.

Håll koll på växterna. Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger eller ventiler.

Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sophållare och att komposter är placerade bra bit från fastigheten.

Använd digitala fällor. En digital fälla är uppkopplad och larmar så fort en råtta går i den. På så sätt kan man snabbt sätta in åtgärder där mängden råttor ökar.

Källa: Anticimex.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!