Så släktforskar du på din bil

Allt fler är nyfikna och vill ta reda på sin bils historia. – Det känns som att intresset för veteranbilar ökar, säger Anders Isgren som är arkivarie på landsarkivet i Lund.

Övrigt2018-10-12 20:59

Bilens historia i Sverige tog fart i början på 1900-talet och 1905 upprättades det första centrala bilregistret. Enligt registret fanns det då omkring 200 bilar i Sverige. Från och med 1906 fick fordon inte fick köras utan ett igenkänningsmärke, en bokstav för länet och ett ordningsnummer.

Vem som har skött registret och hur registreringsnummer sett ut har varierat under åren, men det mesta finns sparat.

Handlar det om uppgifter till och med 1994 är det landsarkiven, som sorterar under Riksarkivet, som har informationen. Enklast är att på Riksarkivets hemsida fylla i ett formulär och beställa uppgifterna. Men då gäller det att man vet vad det är för fordonstyp, i vilket område fordonet varit registrerat, årsmodell, fabrikat och registreringsnummer. För fordon som varit registrerade i Sörmland finns uppgifterna i landsarkivet i Uppsala. Men det kostar, forskningsavgiften är 225 kronor per 15 minuter.

– Det går också att besöka landsarkivet och själv forska. Det är gratis. säger Anders Isgren.

Som arkivarie på landsarkivet ser han att intresset för att forska i veteranbilars historik har ökat. Han vet också vad som brukar vara knepigt när det gäller bilforskning.

– Har fordonet rullat i olika delar av Sverige så får man ta sig mellan de olika landsarkiven för att hitta information.

Ett annat problem kan vara att man inte vet bilens tidigare registreringsnummer.

– Vissa landsarkiv har olika data med till exempel chassi- eller motornummer registrerat, eller ramnummer när det gäller motorcyklar. Det kan ta några dagar att bläddra igenom landsarkivets register men det är fullt möjligt att göra det. Veteranbilsägare är energiska och låter sig inte hindras så lätt, säger Anders Isgren

Fordonsuppgifter från och med 1995 finns hos Transportstyrelsen och är enkla att hitta. Via ett formulär på deras hemsida får man snabbt reda på vem eller vilka som ägt en viss bil. Enda uppgiften som krävs är bilens registreringsnummer. Men se upp så att det är rätt hemsida du besöker, det finns flera företag som tar betalt för samma uppgifter som Transportstyrelsen levererar gratis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!