Så tar Sörmland kampen mot drogerna i länet

Förebyggande arbete mot droger har gett effekt bland unga genom åren, men samtidigt presenterar polisen dystra fakta om ökad tillgänglighet på knark i Sörmland.

Övrigt2017-03-08 05:00

Under onsdagen hölls en konferens på Safiren i Katrineholm där den nya nationella ANDT-strategin för åren 2016-2020 presenterades.

ANDT står för alkohol, narkotika, doping och tobak, så det var ett brett perspektiv som mötte deltagarna som mestadels bestod av personer som arbetar i landstinget, kommunerna eller polisen i Sörmland.

1971 var 90 procent av Sveriges niondeklassare alkoholkonsumenter och i dag är siffran 40 procent. Det var ett statistiskt faktum som tidigt klappade åhörarna på axeln då landshövding Liselott Hagberg inledde.

Därefter följde en rad föredragshållare såsom Lina Glans på Socialdepartementet som presenterade den nationella ANDT-strategin, landstingsrådet Ann-Sofie Jacobsson (MP) och polisområdeschefen Mikael Backman.

En av de stora nyheterna är att den nya strategin har ett jämlikhets- och jämställdhetsperspektiv.

– Hälsa ska inte vara en lyx för ett fåtal, utan en rättighet för alla, säger Liselott Hagberg.

En av de hårdast prioriterade frågorna för regeringen är att Sverige ska vara rökfritt till år 2025, berättade Lina Glans och man utreder nu också saker som till exempel exponeringsförbud för tobak i butiker.

Ann-Sofie Jacobsson spurtade igenom Landstinget Sörmlands arbete i drogfrågor där stort fokus också ligger på rökningen. Från 1 januari i år har man bland annat förbjudit rökning vid alla sjukhus i länet.

Att göra alla vårdcentraler rökfria är också något som är på gång under året, berättar hon.

Sprutbytesprogrammet som snart införs i Eskilstuna av landstinget ska motverka ökat drogmissbruk, menar Ann-Sofie Jacobsson.

– Man kan då fånga upp medborgare som behöver hjälp och stöd. Det vi bestämmer i dag kanske dröjer 10 till 15 år att se effekten av. Att vi gör det här tillsammans är enda sättet att lyckas.

Det var också syftet med hela konferensen, att samordna verksamheter mot droger.

Då var polisområdeschefen Mikael Backmans rapportering från fronten betydligt mer dyster. Marijuana är det som förekommer mest av allt knark och allt mer säljs via internet.

– Jag vill höja ett varningens finger för fentanyl. Vi har haft flera dödsfall i Sörmland och det är en livsfarlig drog, säger Mikael Backman som också berättade att polisen prioriterar arbetet mot de drogbrott som ger högst straff.

Sex mål för ANDT-strategin

Minska tillgången på droger.

Antalet barn och unga som debuterar ska minska.

Antalet personer som utvecklar skadligt bruk ska minska.

Vård och stöd av god kvalitet ska ges utifrån människors förutsättningar och behov.

Minska antalet personer som dör av droger ska.

En folkhälsoorienterad syn på droger ska spridas inom EU och FN med fokus på mänskliga rättigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!