Så undviker du matförgiftning i sommar
Dags att köpa mumsig sommarmat men också dags för nya fall av matförgiftningar. Enligt Livsmedelsverket inträffar en halv miljon fall årligen i Sverige, bland annat orsakade av alltför varma kyldiskar. Men det går att skydda sig.
Allt beror ju på hur känslig man är, och vilka bakterier man får i sig. I de lindrigaste fallen får man kanske bara lite magont men i värsta fall kan man avlida, säger Karin Bergmark, livsmedelsinspektör i Nyköping.
Tidigt i våras tog hon sin temperatursticka och petade in den mellan kylvarorna i de flesta av Nyköpings livsmedelsbutiker bland annat ICA Kvantum, Coop Forum och Kronhallen.
Temperaturen höll sig inom föreskrivna värden i de allra flesta fall. Det var bara i en mindre butik som den låg ett par grader för högt för några av livsmedlen, berättar hon.
Enligt Livsmedelsverkets
regler ska temperaturen generellt ligga på högst 8 grader plus i en kyldisk, utom när det gäller köttfärs, då högst fyra plusgrader gäller.
Men även caféer, restauranger och mackar kontrolleras med jämna mellanrum. För deras kylmontrar, där till exempel smörgåsar med leverpastej eller skaldjursröra förvaras, gäller samma temperaturgränser som för butikernas kyldiskar. Här är dock anmärkningar desto vanligare:
Vid kontrollerna har det visat sig att ungefär varannan kylmonter har hållt ett par grader för hög temperatur. Vi vet dock att flera har bättrat sig, men inte alla, säger Karin Bergmark.
Hur illa detta kan vara för konsumenten beror på hur smörgåsen har hanterats innan den lades i montern.
Om någon har tagit i den med smutsiga fingrar, kan det bli allvarligt. Det är därför det är så viktigt att näringsidkarna följer livsmedelsverkets regler för hygien och förvaringstemperaturer, säger Karin Bergmark.
Enligt en undersökning som Livsmedelsverket har gjort, inträffar runt 250 000 fall av matförgiftning varje år till följd av bristfällig livsmedelshantering
i handeln. Orsakerna är oftast för varma kyl- och frysdiskar, och dålig hygien. Utöver det matförgiftas ungefär lika många människor till följd av bristande hantering i hemmen.
Men till Nyköpings kommun brukar antalet anmälningar bara ligga runt sju per år.
Vi tror dock att det finns ett stort mörkertal. Många tänker kanske inte på att vända sig till oss, eller också är de för sjuka för att orka tänka på det.
Det är näringsställets ägare som ansvarar för att livsmedlen hanteras rätt. Vid allvarlig försummelse kan han åtalas för brott mot livsmedelslagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!