Safirentvist om drygt 20 miljoner fortsätter – femte året utan avslut

Byggtvisten mellan Trosa och Grontmij pågår fortfarande. Till delårsbokslutet i höstas föreslogs det att kommunen skulle "ge upp tvisten" gällande över 20 miljoner. Ett förslag som kommunstyrelsen ändrade.

Turerna kring Safiren har varit många och de kommer fortsätta även under 2019.

Turerna kring Safiren har varit många och de kommer fortsätta även under 2019.

Foto:

Övrigt2019-01-15 07:11

Renoveringen av badhuset Safiren blev klar 2014, men bygget blev betydligt dyrare än beräknat och sedan dess har kommunen haft en tvist med Grontmij. I SN den 5 mars 2014 sa kommunens dåvarande produktionschef, Claes-Urban Boström, "företaget har projekterat helt åt fanders". Drygt ett och halvt år senare sa Kerstin Tibbling, då tillförordnad produktionschef, numera produktionschef i kommunen, att bollen var hos Grontmij försäkringsbolag och kommunen hoppades på ett positivt utfall inom en inte alltför avlägsen framtid. Sedan dess har det gått ytterligare tre år.

I kallelsen till kommunstyrelsen från den 16 oktober förra året, skrev Marlene Bernfalk, ekonomichef på kommunen, att det vid 2017 års slut kvarstod en olöst ekonomisk tvist gällande merkostnader i samband med renoveringar i badhuset Safiren. I skrivelsen till kommunstyrelsen stod det "I anslutning till delårsbokslutet 2018 beslutar Trosa kommun att ge upp försöken att driva frågan om ersättningsanspråk avseende undermålig projektering av Grontmij avseende Safiren. De tvistiga kostnaderna har belastat kommunens resultat tidigare år, så någon risk för ytterligare merkostnader bedöms inte föreligga."

Är formuleringen i kallelsen ett misstag?

– Ja, alltså jag har skrivit så i delårsbokslutet, men under mötet ville man ha mer information, då beslutade kommunstyrelsen att man ska ta fram det till bokslutet, vilket förvaltningen kommer göra, säger ekonomichefen.

Kommunchefen, Johan Sandlund, anser att det inte är så dramatiskt utan att det kan ske förändringar, då kommunstyrelsen har i uppdrag att bereda alla ärenden inför kommunfullmäktige. Till årsbokslutet i april kommer kommunen att ha tagit fram underlag men man har inte hunnit börja med det arbetet än, enligt Johan Sandlund.

Hur kommer det sig att man skrev att man skulle ge upp tvisten i tjänsteskrivelsen utan några underlag?

– Det var den bedömningen vi gjorde då, kommunstyrelsen sa att man ville veta mer fram till bokslutet, säger Johan Sandlund.

Vad baserades bedömningen på?

– På den uppfattning som vi hade kring ärendet, säger Sandlund.

När kommunstyrelsen läste texten i tjänsteskrivelsen reserverade sig oppositionen och ansåg att det behövdes mer information.

– Som jag minns det saknades det helt skriftliga underlag. Vi ville formulera om skrivelsen till kommunfullmäktige, vilket man gjorde. Det är mycket pengar det rör sig om, säger Magnus Johansson (S), oppositionsråd.

Daniel Portnoff (M) kommunstyrelsens ordförande, anser att Safirenärendet var något som man tar i ett årsbokslut.

– Kommunstyrelsen bereder allt som ska upp till kommunfullmäktige och vi konstaterade att det här ärendet skulle tas vid bokslut, säger ordföranden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!