Saftiga löneökningar skadar EU-parlamentet
De svenska EU-parlamentarikerna, totalt 22 till antalet, har idag samma lön som en svensk riksdagsledamot, det vill säga 41 500 kronor i månaden. För svenskarna skulle alltså månadslönen fördubblas efter EU-valet 2004 om förslaget går igenom. För den genomsnittliga parlamentarikern innebär 78 200 kronor i månaden en höjning med cirka 13 procent.
Samtidigt aviseras en påkallad revision av det myller av olika kostnadsersättningar som finns tillgängliga för parlamentarikerna, det handlar om reseersättningar, resebidrag och traktamenten.
Inte nog med detta. Förslaget innehåller också en särskild EU-beskattningsnivå på 17 procent av inkomsten för samtliga ledamöter oavsett nationalitet. Tidigare har varje medlemsland beskattat sina ledamöter.
EU-parlamentariker är inte mer giriga än andra, säger Christian Andersson, chef för EU-parlamentets svenska informationskontor, till TT. Han hänvisar till att det finns olika politiska traditioner i olika länder och det som anses skäligt i ett land inte gör det i ett annat.
Men låt oss slippa ännu en girighetsdebatt. Frågan är ju om lönehöjningen är skälig och vad som i så fall skiljer EU- parlamentarikerns arbetsuppgifter så till den milda grad att denna borde ha dubbla lönen jämfört med kollegerna i riksdagen. Några sådana stora skillnader går inte att uppbringa.
Att svenska förtroendevalda riksdagspolitiker och EU-parlamentariker har samma lön är inte bara rättvist utan också en tämligen viktig signal till väljarna. Förtroendet för politikerna och politiken som sådan samt för EU-parlamentet och unionen som idé tar skada om det skapas politiska gräddfiler med egna, gynnsamma beskattningsregler.
Det är klart att Sverige har för högt skattetryck och att en successiv sänkning närmare övriga medlemsländer i unionen både är önskvärd och nödvändig. Men en sänkning ska gälla för alla svenskar. Inte bara för dem som valts att representera svenska folket i Bryssel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!