Saga och verklighet i prinsessornas värld

I sagans värld pussar de grodor, fångar prinsar och lever lyckliga i alla sina dagar. Men hur har livet sett ut för verklighetens prinsessor? Den frågan kan man få svar på om man besöker Livrustkammaren i Stockholm.

Övrigt2005-04-15 17:37
I sagans värld pussar de grodor, fångar prinsar och lever lyckliga i alla sina dagar. Men hur har livet sett ut för verklighetens prinsessor?
Den frågan kan man få svar på om man besöker Livrustkammaren i Stockholm.
Alla kan nog namnge åtminstone några av Gustav Vasas söner. Prinsar allihop. Inskrivna i den svenska historien.
Men hur är det med döttrarna? De okända prinsessorna?
Jodå, de finns. De var fem stycken och hade alla sina speciella levnadsöden. Elisabet som efter många misslyckade frierier fick gifta sig med ungdomskärleken. Sofia som blev bortgift som 15-åring. Och Cecilia som blev kapardrottning på Östersjön när pengarna tog slut.
Det var när jag läste en artikel om Cecilia Vasa som jag fick idén till en prinsessutställning. Det var en sådant fantastiskt levnadsöde, berättar Sofia Nestor som är född och uppvuxen i Nyköping och en av intendenterna på Livrustkammaren.
Jag slogs plötsligt av tanken att verklighetens prinsessor ofta haft mer spännande liv än sagans. Samtidigt är de väldigt okända. Det är bara prinsarna vi känner till.

Sofia lanserade idén för arbetskamraterna, som blev eld och lågor. Från början var det tänkt att utställningen Prinsessor skulle få plats i ett enda rum, men den svällde och täcker nu hela övervåningen på Livrustkammaren. I fem rum presenteras påhittade och verkliga prinsessor allt från Askungen till Prinsessan Madeleine.
Prinsessor har aldrig haft samma värde som prinsar. De användes som handelsvaror och giftes bort med rätt prins. På det sättet kunde man skapa goda förbindelser med andra länder, säger Sofia Nestor.
Inför utställningen har hon fördjupat sig i de svenska prinsessornas historia, med början i Gustav Vasas döttrar. Och hon har hittat många intressanta personligheter.
Sigismunds syster Anna Vasa är en prinsessa som vi knappt känner till här i Sverige, men som är väldigt älskad i Polen. Deras pappa Johan III hade planer på att införa kvinnlig tronföljd och låta Anna styra i Sverige och Sigismund i Polen. Det blev inte så, men Anna fungerade istället som broderns rådgivare. Hon talade fem språk och var väldigt intelligent och många tyckte att hon hade alltför stor inverkan på sin bror.

Anna Vasas guldarmband från tidigt 1600-tal hör till det som visas på utställningen. Här finns massor av föremål som tillhört prinsessor från olika århundraden vackra klänningar, dockor, smycken och hela barnkammarinredningar.
Vi har 33 000 föremål i våra magasin. En av de roligaste sakerna med den här utställningen var att vi kunde plocka fram en massa fina saker som vi aldrig visar annars, säger Sofia.
Många föremål handlar på ett eller annat sätt om skönhet.
Det var viktigt att en prinsessa var vacker. Hennes viktigaste uppgift var ju att bli bortgift.
Många av historiens prinsessor blev bortlovade redan som småttingar och äktenskapen var inte alltid så lyckliga. Den danska prinsessan Sofia Magdalena lovades till exempel bort till svenske Gustav III när de båda var femåringar. Det äktenskapet blev också omvittnat dåligt. Men Sofia Nestor har funnit exempel på lyckliga prinsessäktenskap.
Gustav II Adolfs halvsyster Katarina hade svårt att bli bortgift. Det var oroliga tider när hon var ung och då ingicks inga kungliga äktenskap. Men så kom pfalzgreven Johan Kasimir på besök till Stockholm och blev blixtförälskad i Katarina. De gifte sig och fick sju barn och i deras brev kan man se att de är väldigt lyckliga ihop.
Hur gick det för de fula prinsessorna då?
Jag vet faktiskt inte om det funnits några. Prinsessor ramställs alltid som vackra och synen på skönhet förändras ju över åren. I en hyllningsdikt
till Cecilia Vasa står det att hon hade hy vit som snö, läppar fagrare än rosor och håret lyser skönare än guld. Än i dag framställer vi ju gärna prinsessorna som vackrare än vanliga människor. Tänk på alla veckotidningar som skriver att
Madeleine var vackrast på festen. Det hör till prinsessmyten.

På Livrustkammaren har också sagans prinsessor fått plats. Små besökare med prinsessdrömmar kan pussa grodor, fråga Spegeln vem som är vackrast i landet och provligga Prinsessan på Ärtens säng. Och den som inte orkar vänta på en drömprins kan själv ta tag i svärdet och försöka döda draken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!