Salmonellalarm i Sörmland – katter smittas av sjuka fåglar

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har bekräftat 165 salmonellafall bland Sveriges katter under årets första månad. Misstanken är att katterna smittas när de knaprar fåglar.

Foto:

Övrigt2019-02-03 12:25

SVA har under vintern fått in döda småfåglar som domherrar och gråsiskor från Sörmland, Uppsala och Jämtland.

– Man vet att enstaka fåglar av de arter som dyker upp vid fågelborden är bärare av salmonellabakterier. Bakterier sprids med avföringen och kan smitta ned flera fåglar om de kommer i kontakt med ytor eller foder som förorenats, säger epidemiolog Elina Lahti, SVA.

En salmonellasmittad katt kan få feber, kräkningar och blodig diarré. Riktigt sjuka katter kan dö till följd av sin infektion.

Men många katter får bara milda och övergående symtom eller inga symtom alls. SVA rekommenderar inte antibiotikabehandling utan att man låter kattens eget immunförsvar få bort infektionen ur kroppen. Salmonella kan smitta både från djur till människa och tvärtom.

Det första salmonellautbrottet hos utekatter i Sverige upptäcktes vintern 1999. Då bedömde SVA och Folkhälsomyndigheten att det fanns ett samband mellan salmonellafallen hos fåglar, katter och människor och att smittan sannolikt kom från småfåglarna.

Till Kickis veterinärmottagning i Katrineholm kom i tisdags en katt med misstänkt salmonella.

– Jag fick in en katt med hög feber, men inga andra symptom. Den var pigg och glad, så vi misstänkte först någon form av infektion och behandlade med antiinflammatoriskt. Men efter några timmar rann det lös avföring och vi skickade vidare katten till Strömsholms djursjukhus. De har en stark misstanke om salmonella efter att ha gjort ett ultraljud, säger veterinär Kicki Granberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om