Samtal ska hjälpa föräldrar att hjälpa

Under våren arrangeras två föräldracaféer i Trosa kommun där föräldrar ska få lära sig att stödja sina barn i att hantera sin oro. – Det finns många praktiska saker man kan göra som förälder, säger skolkurator Eemelie Trinde.

Eemelie Trinde, skolkurator och Ulrika Kjellgren, skolsköterska, ser fram emot att dela med sig av sitt kunnande om barns utveckling.

Eemelie Trinde, skolkurator och Ulrika Kjellgren, skolsköterska, ser fram emot att dela med sig av sitt kunnande om barns utveckling.

Foto:

Övrigt2018-01-16 05:30

Hur kan man som förälder hjälpa sitt barn att hantera oro? Nu anordnar elevhälsoteamet och socialtjänsten i Trosa kommun två föräldracaféer där föräldrar ska få veta mer om forskning på området och få verktyg för att stödja sitt barn. Första träffen är måndag den 26 mars i Trosa kvarn.

Det har hållits föräldracafé i samma regi tidigare, då handlade det om nätanvändning och droger.

Varför handlar det nu just om oro?

– Vi fångar upp de behov som vi ser hos barnen i skolan och vi möter också många föräldrar som är oroliga över sina barn, för att de känner mycket oro eller verkat tappat självkänslan, säger Eemelie Trinde, skolkurator på Vitalisskolan och Kyrkskolan. Hon håller i föräldracaféerna tillsammans med Ulrika Kjellgren, skolsköterska på Hedeby- och Kyrkskolan.

Är oro ett tecken i tiden? Psykisk ohälsa blir ju allt vanligare hos unga?

– Det är mer komplext än så. Det finns olika anledningar att barn känner mer eller mindre oro. Rent biologiskt utvecklas vår hjärna i olika faser, vid tre, sex och nio år. Exempelvis genomgår barn i åtta till tioårsåldern en av de svåraste livskriserna då oro och rädsla blir särskilt tydligt.  Känner man inte till det som förälder finns risken att man känner en stor maktlöshet då det man gör inte hjälper barnet vidare, säger Eemelie Trinde.

Tanken bakom föräldracaféerna är att berätta om forskning kring barns utveckling på ett brett sätt för att öka förståelsen och att ge föräldrar redskap för att möta oron.

– Ett föräldracafé ger ju också tillfälle för föräldrar att mötas och prata med varandra. Det är viktigt att veta att man inte är ensam, alla känner igen någon situation, säger Ulrika Kjellgren.

Hur känns det att hålla den här typen av föräldrautbildning?

– Det är jätteroligt att få dela med sig av sina kunskaper och veta att det kan göra så stor skillnad. Föräldrar har förmågan i sig att hjälpa, men vet kanske inte hur de ska göra, säger Ulrika Kjellgren.

– Det finns många enkla praktiska saker man kan göra som förälder. Man behöver inte stå passiv vid sidan av utan man kan verkligen hjälpa sitt barn, säger Eemelie Trinde.

Båda träffarna har samma information, men föräldrar får delta båda gångerna om de så vill. Informationen vänder sig främst till föräldrar med barn mellan sex år och årskurs sex, men alla föräldrar är välkomna.

– Ibland kan det bli tydligare på högstadiet att barnet känner oro, eftersom det då måste klara så mycket själv. Tidigare kanske det har ramats in och hållits av sina lärare, säger Ulrika Kjellgren.

Forskning och praktiska råd

Föräldracaféerna är gratis och öppna för alla föräldrar i Trosa kommun. Det första är alltså nu på måndag i Trosa kvarn och det andra måndagen den 16 april i Ungdomens hus i Vagnhärad, båda kvällarna mellan klockan 18 och 20.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!