Samverkan förbättrar för alla

Tidig återgång i arbete och en koordinator som håller i trådarna. Det är ett framgångsrecept som landstinget Sörmland nu jobbar efter för att få ner sjukskrivningarna.

Rehabkoordinatorn Monique Hyttbro, Ekensbergs vårdcentral, uppskattar det nya sättet att arbeta. Tendensen visar att sjukskrivningarna på pilotvårcentralerna nu minskar.

Rehabkoordinatorn Monique Hyttbro, Ekensbergs vårdcentral, uppskattar det nya sättet att arbeta. Tendensen visar att sjukskrivningarna på pilotvårcentralerna nu minskar.

Foto:

Övrigt2017-10-22 20:00

– Individen tror ofta att bara de får vila så går det bra. Men vi vet att om man får stöd tidigt så är det lättare att komma tillbaka i arbete. Då lär man sig också att hantera stressen på rätt ställe, säger rehabkoordinatorn Monique Hyttbro vid Ekensbergs vårdcentral i Nyköping.

Att som tidigare plocka in arbetsgivaren i rehabplanen först efter många veckor är helt fel, enligt henne. Både rehab och medicin, om det behövs, måste in direkt. Ibland kan förebyggande sjukskrivning vara tillräcklig, så att personen inte behöver plocka av flextid eller semester för att få behandling.

– Det finns ofta inte kunskap om att man kan använda den. Kanske behöver man gå på stresshantering eller i en smärtgrupp några timmar i veckan.

Monique Hyttbro poängterar att det är viktigt att snabbt ta tillvara på individens förmågor och att lägga fokus framåt.

Hennes roll som rehabkoordinator är att underlätta för den sjukskrivna och de olika aktörerna som läkare, arbetsgivare och Försäkringskassan. Så skapas en helhetsbild tidigare och insatser som inte leder någonstans kan begränsas.

– Vi hjälps åt på ett klokt sätt. Allas mål är ju att personen ska kunna jobba igen, för att vara självförsörjande är hälsa.

Inga-Lill Gustavsson, enhetschef på social omsorg, är tacksam för koordinatorrollen.

– Den är till stor hjälp för mig som chef. Det blir tydligt vad jag som arbetsgivare behöver göra och när. Regelbunden kontakt med koordinatorn betyder även att planen hålls aktuell, för det är klart att det inte alltid går den väg vi stakat ut från början.

Tips till chefen

Var uppmärksam på tidiga signaler på utmattning: Anställda som inte hinner ta pauser, som får dåligt minne, klagar på värk eller sömnsvårigheter.

Var tillgänglig och förstående.

Om kortidsfrånvaron ökar, berätta att personen är saknad. Följ upp. Bekräfta.

Vid rehabilitering – var tydlig med att det är ok för den anställda att inte vara så produktiv under en period. Det minskar personens stress.

Ta hjälp av rehabkoordinatorn att skapa en tydlig struktur under sjukskrivning och återkomst i arbete.

Lös uppgifterna så att en anställds frånvaro inte tynger andra medarbetare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om