Santorinis våldsamma vulkan vaken

Vulkanen på den grekiska ön Santorini har vaknat till liv, efter tusentals år. Magmakammaren har blivit flera miljoner kubikmeter större det senaste året. Ska man resa dit gäller det att vara vaksam, manar nu en vulkanexpert.

Övrigt2012-09-12 10:00

Tusentals turister strömmar till Santorini för sol och bad varje sommar. Men det senaste året har forskare och lokalbefolkning märkt att öns vulkan blivit aktiv. Jordytan har höjts med 8-14 centimeter. Det innebär att magman som finns under vulkanen har expanderat och blivit större.
- När en vulkan sväller så kan den få ett utbrott. Det rinner in magma i en magmakammare och sedan lyfts den ut, det är första steget till ett utbrott, säger Reynir Bödvardsson, vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet till TT Spektra.

Jordskalv nästa steg
Nästa steg som indikerar ett utbrott är om det pågår jordskalv. Och turistguider på ön har uppmärksammat vad som skulle kunna vara just det.
- En dag i april berättade två av dem att marken hade rört på sig så mycket att den fick dem att hoppa och på barerna hade det klirrat i glasen, säger Michelle Parks vid Oxford University, Department of Earth Sciences, till TT.
Reynir Bödvardsson hoppas att seismologer finns på plats för att mäta hur djupt de eventuella jordskalven går, något som alltså kan visa hur allvarligt läget är.
- Det finns alltid några vulkaner på jorden som har utbrott, det är kanske 10-15 mindre pågående vulkanutbrott hela tiden. Men just den här har, precis som flera vulkaner på Island och i Italien, väldigt våldsamma utbrott.

Ha stor respekt
Förra gången vulkanen på Santorini fick ett utbrott var år 1625 före Kristus, då utbrottet också gav upphov till en tsunami. Ön krossades och i stället bildades dagens tre öar: Therasia, Asponisi och Thera - det grekiska namnet för Santorini.
Även om det låter länge sedan är det inte en lång tid geologiskt sett, menar Reynir Bödvardsson. Han manar turister att vara vaksamma och att informera sig.
- Håll koll på de lokala myndigheterna. Man bör ha stor respekt för att vulkanen nu sväller, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om