Säsongare gör det periodvis

Likt prästens lilla kråka far säsongsjobbarna än hit och än dit. Det som styr är årstiden. Just nu har kocken Carl Lindhe landat på restaurang Lotsen i Nyköping. När hösten kommer drar han vidare.

Övrigt2004-07-01 15:42
Min sista arbetsdag i Åre i år gjorde jag den tjugonde april. Åtta dagar senare började jag på Lotsen, säger Carl Lindhe.
I tre års tid har han nu åkt fram och tillbaks mellan vinter- och sommarorter.
I Lotsens kök är det andra året på raken Carl Lindhe står och steker hamburgare, gör i ordning sallader och pasta till sommarlediga turister och Nyköpingsbor. Livet som säsongare kännetecknas av periodvis hårt jobb och ett par månader när tillvaron är lite mer osäker.
Under september och oktober brukar jag försöka hitta lite ströjobb och sedan sticka till Åre i november, säger Carl Lindhe.

Hur det blir i vinter vet han inte än. Just nu siktar han på att ta sig utomlands och arbeta.
Att hitta jobb som kock är inte så svårt. I alla fall inte när man har varit med i svängen ett tag och skaffat sig kontakter.
Carl Lindhe verkar ha en lite kluven inställning till tillvaron. Själva kockjobbet är inte alltid så kul. Det bästa är att få träffa folk, festa med arbetskompisarna och få vara där det är sommar res-pektive vinter. Dessutom är Carl Lindhe för rastlös för att stanna för länge på samma ställe vilket gjorde att han tackade nej till ett helårsjobb i Åre.
Men det finns också baksidor med säsongandet.
Man har ju ingen chans att skaffa ett liv. Det tär lite på en att flytta upp och ned hela tiden, säger han.
Dessutom hinner en årstidskock inte landa och pusta ut särskilt länge.
När jag har börjat jobba på ett ställe börjar jag direkt tänka på vad som ska hända nästa säsong.

Tillvaron är heller inte den bästa för kroppen. Det blir mycket festande, särskilt när alla säsongare landat och laddar inför en ny arbetsperiod.
I början av en säsong kan det bli otroligt mycket av allting när man träffar nya personer. Då blir det för mycket kontakt med alkohol och cigg, säger Carl Lindhe.
Men festandet brukar avta med tiden och någon fara för alkoholintaget känner Carl Lindhe inte.
Nej, däremot fattar jag inte vad jag håller på med vad gäller ciggen. När jag väl får fem minuter för att andas ut så tänder jag direkt en cigg, säger killen som vanligtvis jobbar över 250 timmar i månaden.

Nyköping är helt okej som sommarstad, enligt Carl Lindhe. Till den här säsongen har han till och med skaffat en lägenhet att bo i och slipper därför vara inneboende hos sin mamma som bor på orten.
Men det är bara en liten lägenhet för jag ska inte stanna här så länge, vintern är alldeles för tråkig, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om