När Lärarförbundet i Gnesta bjöd in till skoldebatt tidigare i år missade Sverigedemokraternas representant tåget och hann inte fram i tid. Därför bjöd partiet in till en föreläsning på samma tema på Elektron.
Övriga partier nappade inte, men ett 15-tal förtroendevalda och sympatisörer kom till Elektron och lyssnade på Stefan Jakobsson, partiets skolpolitiska talesperson, på torsdagskvällen.
SD presenterade nyligen sin skolpolitik inför valet, där man bland annat vill höja kraven för att komma in på lärarutbildningarna.
– Vi måste höja ribban. I dag kan du komma in med 0,05 på högskoleprovet, då kan man inte ens stava sitt eget namn, säger Stefan Jakobsson.
Risken att den rådande lärarbristen skulle bli än värre avfärdar han, och menar att en stor andel av de som kommer in på låga betyg hoppar av under utbildningens gång.
Partiet vill även förstatliga skolan, så att en myndighet ansvarar för allt från byggnader till administration. Lärarna skulle dock förbli anställda av kommun respektive friskoleföretag.
SD har tagit ett steg till höger i debatten om vinster i välfärden, och kommer att rösta nej till regeringens förslag om ett vinsttak.
– Med vår modell, där staten ansvarar för allt utom lärarna och pedagogiken, blir det en ickefråga, menar Jakobsson.
Flera av era förslag känns igen från andra partier, vad skiljer er politik från övriga?
– Långsiktighet. Det enda jag vill är att lärare ska slippa politiker som ständigt hänger över axeln.
Ett förstatligande av skolan skulle väl innebära ännu en jättereform?
– Jag skulle inte kalla det en reform, utan en återgång till saker som fungerade förr, säger Stefan Jakobsson.