Gnesta Pride sponsras och har stöd av vitt skilda handlare i centralorten men även av Vådinge folkhögskola, Sörmlandsidrotten, Svenska kyrkan, Gnesta kommun och politiska partier som Moderaterna, FI och Socialdemokraterna med flera, enligt den ideella föreningen.
På frågan om Sverigedemokraterna kan tänka sig att sponsra eller stödja Gnesta Pride så säger Maria Richthoff, ordförande för SD Gnesta bestämt nej.
– Vi anser att Pride festivalen har urartat, det som från början var en rörelse som ville visa att dom fanns är nu något helt annat. Man uppvisar helt ofattbara scener som är direkt olämpliga för våra barn att se, skriver Maria Richtohoff i ett mejl till SN.
Under dagen bjuds det på föreläsningar och andra evenemang i Elektron.
Bland annat deltar 20-årige Eskilstunabon Mary-Jane Nehme som ska genomgå en könskorrigering. Hon kommer bland annat berätta om de svårigheter hon, som föddes till kille, mött genom livet bland annat inom idrottsvärlden.
Socionomen och coachen Lisa Fredriksson som har en magisterexamen i socialt arbete kommer att föreläsa om normkritik "som ska få alla att känna sig peppade och få verktyg för att kunna bidra till ett schyst arbetsliv."
Gnestatjejen Maria Alm Lundberg kommer att tala om psykisk ohälsa som är vanligare bland hbtq+ - personer, eftersom de oftare utsätts för diskriminering och okunskap.
Det bjuds även på ett regnbågscafé, musikunderhållning och föreställning med teatergruppen Skaka.
Gnesta Pride har en Facebooksida där ett utförligt program finns med klockslag för de olika evenemangen.