Sedelutbyte orsakar förvirring

Ta inte emot 1000-kronorssedlar om kunden inte handlar minst för 300 kronor. Svensk handel har gått ut med rekommendationer inför sedelutbytet. Nu börjar det märkas i butikerna.

Övrigt2013-11-07 08:05

– Vad är det för konstiga regler, att man ska behöva köpa varor för minst 300 kronor för att få handla med en 1000-kronorssedel. Varför ville de inte ta emot sedeln, du måste ju kunna handla? säger Mikael Molund, som jobbar och bor i Vagnhärad.

Det var i förra veckan som han gick in på Ica Supermarket för att köpa tre varor för drygt hundra kronor. Men Mikael vägrades köpet i kassan på grund av att det skulle betalas med en sedel på 1000 kronor. Han valde då att gå över torget till Hemköp och plockade ihop de tre varorna igen. Men där kom samma svar från personalen i kassan.

Det var en av de sedlar utan folieband som blir ogiltig vid årsskiftet Mikael hade med sig i plånboken. Riksbanken genomför indragningen för att minska antalet sedelversioner inför sedel- och myntutbytet som startar 2015. Branschorganisationen Svensk handel har i oktober gått ut med rekommendationer till handeln inför sedelutbytet. Här hittas den regel som satte stopp för Mikaels köp.

– Branschen har tagit beslut om att handeln inte ska stå för hela kostnaden vad gäller bytet av sedlar. Vi får inte in tillräckligt med hundralappar för att kunna växla dessa, därför finns en gräns på 300 kronor, säger Andreas Norlin, butiksansvarig på Hemköp.

– Vi försöker vara smidiga och är man nära 300-kronorsgränsen så borde man få handla. Det är sällan vi tar emot en betalning med en tusenlapp men i och med skiftet så ser vi fler. Man får vända sig till sin bank om man vill växla in sin sedel, säger Norlin.

Handeln har ingen skyldighet att ta emot kontanter skriver Svensk Handel. En handlare får själv bestämma hur den vill göra affärer men det ska finnas tydlig information till konsumtenten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om