Segling på schemat

Har du någon gång funderat på hur det skulle vara att tillbringa nio månader av din gymnasietid på en segelbåt? Det kan du nämligen göra på Den seglande gymnasie-skolan, en skola som ligger på Öckerö en bit utanför Göteborg.

Övrigt2003-05-30 12:54
Trosatjejen Ulrika Löfgren är en av eleverna på den annorlunda skolan.
Den seglande gymnasieskolan är en liten skola med 38 elever i varje årskurs. Programmet du kan gå på denna skola är ett specialutformat program som är en blandning av natur- och samhällsprogrammet.
Efter denna utbildning får eleverna en bra grund för
vidare studier på högskola. Men skolan erbjuder inte bara eleverna bra grund för framtida studier, utan även fantastiska resor som de troligen aldrig glömmer.
Resorna skolan gör är långa seglatser med skeppet Gunilla. Gunilla är en 50 meter lång
segelbåt som eleverna studerar och bor på tillsammans med en besättning i cirka tre månader varje år. De får hjälpa till att styra och underhålla båten, vilket även ger alla elever en lättmatrosutbildning, som kan vara bra att ha.

Ulrika Löfgren går första året på Den seglande gymnasieskolan. Ulrika kommer från Trosa och kom fram till att skolan var något för henne
efter att ha hört talas om den på ett seglarläger.
Jag älskar att vara ute på havet och man får se så många nya platser. Dessutom blir man väldigt allmänbildad,
säger Ulrika.
Hon har nu varit ute på sin första seglats med skeppet Gunilla. Resan gick från Malaga i Spanien. Den skulle ha gått till Venezuela men på grund av oroligheter i landet avslutades resan istället i Dominikanska republiken.
I årskurs två seglar eleverna mellan Öckerö och Malaga och i tredje ring mellan Venezuela och Öckerö. På vägen gör båten flera stopp, så eleverna tillbringar även ett par dagar i de olika länderna. På Ulrikas resa stannade de till exempel till i Marocko och på Kap Verde.
Under de dagar man reser med båten är alla eleverna uppdelade i grupper om tolv.
Grupperna har sedan sina vaktpass då de ska styra båten, lacka relingen, städa och allt annat som behöver göras ombord. En dag på båten betyder ungefär åtta timmar jobb, åtta timmar sömn och åtta timmar till att plugga och göra andra saker.
Den övriga tiden, när inte ens årskurs är ute och seglar, tillbringar man tiden i skolan och pluggar som på de flesta andra skolor runt om i landet.

För att komma in på Den seglande gymnasieskolan be- hövs mycket höga betyg eftersom konkurrensen är stenhård. Detta eftersom bara 38 elever tas in varje år. Men det är det värt att kämpa för,
menar Ulrika.
Att gå på Den seglande gymnasieskolan är verkligen något jag rekommenderar,
säger hon.
Så är du sugen på att kombinera resor med ditt pluggande är kanske Den seglande gymnasieskolan ett bra val för dig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om