Sex av tio elever har invandrarbakgrund
Sex av tio elever på Brandkärrsskolan i Nyköping har invandrarbakgrund. Skolan är bra. Men den skulle vara ännu bättre om fler svenska barn gick här, säger föräldrarna Zenab Abdo och Nebih Sejdiu.
Här, på en yta motsvarande några fotbollsplaner, pratas det 24 språk.
Det är i sig något gott, säger Zenab Abdo, som för knappt tio år sedan flydde från Somalia och i dag har tre barn på Brandkärrsskolan.
Mina barn lär sig massor om andra kulturer. Och de lär sig också att respektera alla människor, oavsett bakgrund.
Nebih Sejdiu, som flytt från Kosovo och har ett barn på Brandkärrsskolan, håller med. Elevernas olika erfarenheter ger upphov till en rikedom som han inte vill undvara.
Samtidigt tycker de båda två att det vore bra om fler svenska barn gick på skolan.
Det är inte bra att skolorna i Nyköping är uppdelade. Här går väldigt många barn med invandrarbakgrund. På en del andra skolor finns det nästan bara svenska barn, säger Nebih Sejdiu.
Det är bättre att blanda. Det är bra för språkutvecklingen. Dessutom måste svenska barn och barn med invandrarbakgrund möta varandra. Vi lever ju i samma land.
Varför finns den här uppdelningen, tror ni?
Vad gäller Brandkärrsskolan är förklaringen att det bor många invandrarfamiljer i Brandkärr. Det är ett område som vi invandrare tycker är bra, säger Zenab Abdo.
Men Nebih Sejdiu tror inte att förklaringen är så enkel. Visst är Brandkärr ett bra område. Men det betyder inte att alla som bor här har valt att bosätta sig på platsen.
Brandkärr är ett av de områden som erbjuds om man behöver hjälp av kommunen att få bostad. Och de flesta nyanlända flyktingar är inledningsvis i behov av stöd.
Jag tycker att kommunen borde eftersträva att uppdelningen mellan invandrare och svenskar minskar. Det är kommunen som har makten att motverka uppdelning, säger han.
Det ringer in och korridoren fylls av skratt från elever. Barnen går en ljus framtid till mötes, tror Nebih Sejdiu och Zenab Abdo.
För oss som har invandrat till Sverige är det svårt att få jobb. Men våra barn är ju födda här. De är lika svenska som någon annan. De kommer inte att få några problem med diskriminering, säger Zenab Abdo.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!